Foto: Facebook, Shutterstock/bibiphoto

Sigurno ne vatromet.

Ove godine nema veće drame oko izvođača koji nastupaju po gradskim trgovima, ne prebrojavamo preplaćene novogodišnje ukrase, a čini se da je i kampanja protiv vatrometa utihnula pred drugim problemima. Srbija 2022. završava zatrovana i zagađena, suočena s pravom ekološkom katastrofom koja ugrožava sve. I potpuno smo svesni toga.

Pitali smo vas na društvenim mrežama šta zapravo želite u svom gradu za Novu godinu – ispostavilo se da je čist vazduh prioritet.

Svakako, ne i jedina „velika“ želja u ostvarivanju uslova za normalan život u Srbiji danas.

Foto: Facebook

Treba nam i čista voda, kanalizacija u nekim delovima (jer, ipak je 21. vek), više zelenih površina, ulična rasveta, lekovi za bolesnu decu, bezbedni i čisti parkovi za decu, prohodni trotoari, više parking mesta, gradska uprava koja radi svoj posao, kažnjavanje bahatih, saniranje „bunara po ulicama“, čistiji Dunav, topli stanovi, više vrtića i domova zdravlja, više posla, manje politike, manje sirotinje…

Foto: Facebook

Beograđani bi voleli „manje kladionica“ i „čist vazduh dok nismo svi pomrli od raka pluća“, „manje gužve u saobraćaju i više tolerancije među vozačima“.

Foto: Facebook

„Želim Beogradu parkove, parkinge, da prestane ova neurbanistička (cirkus) izgradnja stanova na svim opštinama, želim da komunalne službe prime radnike i automatski nam naselja i sam grad budu čistiji, da se reguliše zbrinjavanje sve većeg broja napuštenih (izbačenih) životinja, da bezbednost i sigurnost građana bude na mnogo višem nivou i da na kraju vratimo gradu otmenost jedne prestonice i zauvek izbacimo talog društva koji je na raznorazne načine postao „elita““, jedan je od komentara.

Foto: Facebook

Svi pogledi su i dalje uprti u Pirot. „Da dođe Deda Mraz na sankama i upregnutim irvasima iz daleke Laponije na mesto prevrtanja cisterni sa amonijakom koji i dalje curi i da čarobnim štapićem reši ovu ekološku katastrofu u Pirotu, a po svim izgledima i šire… Od ovih deda Mrazeva koji dolaze iz ministarstava Srbije ovih dana u Pirotu neće biti ništa osim šarenih laži“.

Foto: Facebook

Neke od želja za Niš su „čist vazduh, izmeštanje pruge, nova pruga ka Beogradu i Solunu, veći kapacitet aerodroma, domaća industrija, novi muzički klubovi, opera, zabrana ulaska narodnjacima u grad, svetski Nišvil, svetski Filmski susreti, svetski rok festival – može Nisomnia da se digne iz mrtvih“…

Foto: Facebook

Za Kragujevac -„da nam završe pijacu, manje izgradnje solitera, manje parkiranih automobila na trotoarima, Novu godinu bez petardi, da nam vrate grad, a ne kasaba, više kulturnih sadržaja“.

Foto: Facebook

„Da u Kraljevu imamo normalnu i sređenu autobusku stanicu i redovne međugradske linije jer je buka i sramota“.

Pančevu fale „sređeni trotoari i čisti, čist vazduh i više ljubaznosti na koju smo zaboravili“, a Zrenjaninu „čist vazduh i ispravna pijaća voda – da naš grad Zrenjanin bude NAŠ“.

Pročitajte još:

„Prvo – fabriku vode u Kikindi, ali teško da će biti nešto od toga. Dosta mi je tegljenja balona vode iz marketa. Takođe i da šinteraj opet bude azil kao nekada“..

Odgovori se i dalje nižu, a tužan momenat je da većina misli da će ostati na nivou novogodišnjih želja upućenih nekom tamo Deda Mrazu – ipak moramo da se nadamo da će nekako stići na pravu adresu.

***

Bonus video: Od grada do grada: Ko kako slavi doček?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar