Foto: Yuri_arcurs / Zuma Press / Profimedia

Misteriozne smrti ovih mladih momaka izazvale su brojne teorije zavere.

Suosnivač kompanije za kriptovalute Tijantijan Kulander neočekivano je umro samo nekoliko nedelja nakon što je njegov kolega kripto milioner Nikolaj Mušegijan (29) pronađen mrtav.

Od 2018. godine četvorica milionera koji su bili lideri u kripto svetu, umrli su pod jako sumnjivim okolnostima, što je izazvalo mnoge teorije zavere.

Smrt jednog od njih je bila toliko misteriozna i kontroverzna da je navela Netfliks da napravi dokumentarac i ispita da li je cela stvar lažirana.

Tijantijan Kulander

Otac jednog deteta, koji je 2019. godine bio na Forbsovoj prestižnoj listi „30 ispod 30 godina“, preminuo je neočekivano 23. novembra. Nisu poznati detalji oko uzroka smrti.

„Uložio je srce i dušu u kompaniju, u svakoj fazi njenog rasta. Bio je primer svojim intelektom, velikodušnošću, poniznošću, marljivošću i kreativnošću“, navodi se u saopštenju kompanije za digitalnu imovinu Amber, čiji je on bio suosnivač.

U saopštenju se ne navodi gde je Kulander preminuo.

On je osnovao Amber grupu 2017. godine, a kompanija je poslenjih meseci bila procenjena na 3 milijarde dolara. Firma je istakla da je on bio odan muž, otac pun ljubavi i dobar prijatelj.

„Njegova smrt je tragedija i naše misli i molitve su sa njegovom porodicom“, navodi se.

„Iza njega su ostali supruga i sin. Molimo vas da poštujete njegovu privatnost u ovom teškom trenutku“, naveli su.

Nikolaj Mušegjan

Nikolaj je umro 28. oktobra, nekoliko sati nakon što je objavio svoj poslednji tvit u kom je napisao: „CIA i Mosad vode neku vrstu ucene i trgovine ljudima iz Portorika i karipskih ostrva. Smestiće mi laptop koji je podmetnula moja bivša devojka, koja je bila špijun. Mučiće me do smrti“.

Mladi milioner je, kako se navodi, imao problema sa mentalnim zdravljem i njegova porodica ne veruje da ga je neko ubio.

Međutim, neki pripadnici kripto zajednice sumnjaju u okolnosti koje se vezuju za njegovu smrt.

Pročitajte više

Nikolaja je na plaži pronašao surfer 29. oktobra, bio je potpuno obučen i novčanik je bio kod njega.

Prijatelji ovog mladića kažu da su bili zapanjeni njegovom smrću.

„Neke njegove paranoje su bile zasnovane na činjenicama. Otkrivao je stvari. Znao je stvari. Nikolaju je dosadio svakodnevni život. Tragao je za stvarima, stalno se stavljajući u čudne pozicije. Nije bilo zbog novca“, rekao je jedan od njih.

„Zanimalo ga je zašto su stvari takve kakve jesu i korupcija koja stoji iza toga“, naveo je treći.

Džerald Koten

Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Smrt Džeralda Kotena 2018. izazvala je toliko intriga i kontroverzi da je istražena u Netfliksovom dokumentarcu „Ne veruj nikome“.

Tridesetogodišnji osnivač firme za kriptovalute umro je na medenom mesecu u Indiji 9. decembra 2018.

Bio je jedina osoba koja je imala ključeve potrebne za pristup kripto imovini vrednoj milione dolara. Čudne okolnosti vezane za njegovu preranu smrt takođe su uključivale činjenicu da je potpisao testament samo devet dana pre svoje smrti – što je podstaklo sumnje da je Koten, lažirao celu stvar.

Neki investitori su čak tražili da se njegovo telo ekshumira kako bi dokazali da je to zaista on.

Pojavile su se različite teorije o Kotenu, od kojih je najpopularnija ona da je on živ i da živi od miliona koji su nestali. Njegova udovica Dženifer Robertson rekla je da smrt njenog muža „ne bi trebalo da bude sumnja“.

Pročitajte više

Koten i njegova supruga su bili devet dana na medenom mesecu i odmah nakon prijave u hotelu, Koten se požalio na akutne bolove u stomaku i odvezen je u obližnju bolnicu gde mu je dijagnostikovana putnička dijareja. Samo 24 sata nakon toga, on je bio mrtav.

Obdukcija nije obavljena.

Najviše sumnje izazvala je činjenica da je samo tri dana pre polaska u Indiju, Koten napravio detaljan testament u kom je ženi ostavio sve: nekretnine od 12 miliona dolara, sportski automobil, avion, jedrilicu itd.

Odvojio je 100.000 dolara za brigu o njihovim čivavama, ali nije pominjao eksterne diskove na kojima je bila smeštena većina sredstava iz njegove firme.

Metju Melon

Foto: Steve Maisey / Avalon / Profimedia

Problematičan bankarski naslednik Metju Melon umro je od srčanog udara 2018. dok se spremao da se prijavi u kliniku za lečenje od droga u Kankunu u Meksiku.

Držao je koine u vrednosti od preko 200 miliona dolara i bio je jedina osoba koja je mogla da pristupi kriptovalutama.

Melon navodno nikada ni sa kim nije delio ključeve potrebne za pristup koinima.

„Kripto je zastrašujuće i mračno mesto. To je anti-Amerika“, rekao je Melon jednom za Forbes. Borio se sa zavisnošću od leka oksikontina na koji je trošio 100.000 dolara mesečno jer je uzimao oko 80 tableta na dan.

Melon je rođen u Njujorku u jednoj od najstarijih bankarskih porodica, od koje je nasledio 25 miliona dolara kada je napunio 21 godinu.

Izgradio je uspešnu karijeru vodeći modne i telekomunikacione kompanije i baveći se finansijama, a kasnije je počeo da se bavi kriptovalutama, odnosno kupovinom i prodajom bitkoina.

Nakon njegove smrti, njegova porodica nije uspela da pronađe njegovo bogatstvo koje je imao u kriptovalutama, koje je nekako ‘nestalo’.

„Nešto čudno se dogodilo sa svim njegovim kripto novcem i njegova porodica ne može da ga pronađe“, rekao je njegov prijatelj, prenosi Dailymail.

***

Bonus video: Sem Bankman – Kripto Robin Hud