Foto: Igor Vidyashev / Zuma Press / Profimedia

Merien Ilen sigurno nije bila ni najlepša ni najpametnija ni najduhovitija žena koju je Lenard Koen, pesnik nežnosti, muzičar i vizonar, sreo u životu. Posle nje je imao mnogo žena, sa njima i decu, ali ipak, bila je i ostala najveća ljubav, najveća muza do poslednjeg dana.

Lenard i Merien su se upoznali 1960. na boemskom grčkom ostrvu Hidra, u trenutku kad je ona bila u braku s norveškim piscem Aleksom Jensenom, za kojeg se udala protiv volje svojih roditelja, nakon što je pobegla od kuće. Imali su i sina s kojim su u to vreme živeli na ovom mediteranskom ostrvu.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Veza sa Lonardom počela je nedugo nakon upoznavanja. Za prave stvari nekad je zaista dovoljan samo trenutak posle kog nema povratka – kao što ga nije bilo za njih. Usledio je razvod od pisca i dugogodišnja veza sa kantautorom, u toku koje je Koen objavio dva albuma: „Songs of Leonard Cohen“ i „Songs from a room“. Mnoge od pesama inspirisala je baš ona.

I mada veza nije potrajala, ljubav je ostala.

Pročitaj i:

Kada je krajem jula 2016, više od pola veka kasnije, Koen čuo da je Ilen teško bolesna, znao je da posle nje ni on neće moći dugo. Napisao joj je oproštajno pismo, poslednje reči ljubavi decenijama nakon što je njihova veza zvanično okončana.

„Pa Merien, došlo je vreme kad smo jako stari, a naša tela se raspadaju i mislim da ću uskoro i ja poći za tobom. Znaj da sam ti toliko blizu da, kad bi ispružila ruku, mogla bi da me dodirneš. Znaš da sam te oduvek voleo, zbog tvoje lepote i mudrosti, ali nema potrebe da ponavljam, ti sve to već znaš. Hoću samo da ti poželim srećan put. Zbogom, stari moj prijatelju. Moja beskrajna ljubavi, vidimo se ponovo.“

Samo nekoliko dana pošto su joj pročitali njegove reči, Merien je izdahnula. Četiri meseca kasnije, Lenard je krenuo za njom.

Prijatelj koji je bio uz Merien u tim poslednjim danima izjavio je kasnije da je, dok joj je čitao Koenove poslednje reči, zaista ispružila ruku, kao da je pokušavala da ga nađe.

Dok se opraštala od ovog života i ovog sveta, na uvo joj je pevušio Koenovu pesmu koja joj je, kako se prisećala, uvek bila najbliža:

„Like a bird on the wire,

like a drunk in a midnight choir,

I have tried, in my way, to be free.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare