Osobina partnera koja je presudna za dugu vezu

Podeli:
Poljubac
Foto: Ramon Costa / Zuma Press / Profimedia

Svi mi želimo da ostvarimo srećnu i uspešnu vezu, ali neretko nam se čini da ne znamo šta je to što utiče na njenu dugovečnost. Ipak, postoji jedna osobina ličnosti koja je presudna za srećne, zdrave veze, tvrde naučnici.

To je psihološka fleksibilnost – osobina koja se može pronaći u pozadini svih uspešnih veza, pišu 24 sata.

Naime, u analitičkoj studiji koja je obuhvatila 43.952 učesnika, istraživači su otkrili da ‘pažljiv i emocionalno fleksibilan karakter u teškim i izazovnim situacijama ne samo da poboljšava život pojedinaca, već može ojačati i obogatiti njihove odnose s partnerom’.

Šta je psihološka fleksibilnost?

Psihološka fleksibilnost uključuje otvorenost i prihvatanje dobrih i loših iskustava, svesnost o sadašnjosti u svakodnevnom životu i doživljavanje misli i osećaja bez opsednutosti njima. To je i sposobnost da ostanete u kontaktu s svojim vrednostima tokom promenjivih raspoloženja svakog dana.

Pročitajte još:

Iako se može činiti prejednostavno, ovu osobinu definitivno ne treba uzimati zdravo za gotovo. Fleksibilnost je važna u svim aspektima života, pa ne čudi da ljudi koji mogu tu osobinu primeniti mogu stvarati zdravije i čvršće odnose. Zadržavanje široke perspektive i sposobnost postizanja cilja uz posvećivanje tome takođe su ključni elementi.

Ako znate da se prilagodite na različite situacije, odnosno možete životnim udarcima ‘okrenuti drugi obraz’, imate veću šansu da brzo procenite problem i brže potražite načine da ga prebrodite. To vam može pomoći u ličnim sukobima. Naime, u romantičnim, platonskim i porodičnim odnosima viši nivo psihološke fleksibilnosti obično dovodi do manje sukoba i stresa, kao i do sveukupno većeg zadovoljstva.

Razmislite o osobi u vezi koja se zatvori svaki put kad se partner uzruja na prvi pogled bez razloga, u odnosu na nekoga ko može mirno zaobići problem i razgovarati dok ne dođete do rešenja. Očigledno je u kojoj situaciji bi se problem brže rešio, a koja bi završila tako da oba partnera budu uzrujana i možda ne razgovaraju neko vreme.

Zato nije teško zaključiti da odnosi s nižim nivoom psihološke fleksibilnosti teže savladaju probleme. Osim toga, karakteristike psihološke fleksibilnosti su i izbegavanje problema, sitnica koje vas ometaju u svakodnevnom životu, preplavljenosti stresom i nemogućnosti prevladavanja neuspeha. To može uključivati i situaciju isključivanja vašeg partnera iz problema, kako ne biste raspravljali o tome. Iako je to često najgori način rešavanja problema, za mnoge ljude suočavanje s problemima može biti nepremostiva borba.

Kako negovati psihološku fleksibilnost

Jedan od načina za to je stimulisanje uma svakodnevnim učenjem nečeg novog, promenama rutine, isprobavanjem novih stvari i izlaskom iz zone udobnosti. Iako se ovo može činiti izazovom, na kraju se često može isplatiti.

Naime, ako usvojite sposobnost zaustavljanja i razmatranja različitih elemenata vašeg problema, to će pomoći da budete mirniji i racionalniji , kao i da lakše dođete do rešenja jer niste ograničeni stresom, strahom ili besom.

Rad na ovoj izuzetno važnoj osobini koristiće vam na mnogim područjima vašeg života. Jednom kad shvatite kako da radite s problemom da biste ga lakše prevladali, a ne boriti se protiv njega, veća je šansa da ćete imati srećniju vezu koja je dovoljno jaka da prevlada gotovo svaki izazov koji se pojavi pred vama, donosi portal Your Tango.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar