Zorica Barth ima 25 godina i nedavno je diplomirala biologiju na PMF-u u Zagrebu. Ovog leta je već treći put otišla da radi u Americi - sada je u Masačusetsu, gde radi u kuhinji jednog kantri kluba.
Zorica na svom TikTok profilu često dokumentuje dogodovštine u Americi, od toga kako joj izgleda jedan prosečan radni, ali i slobodan dan, pa sve do cena i zarade, a za Index.hr je ispričala svoje utiske – kakve je sve poslove radila preko Work and Travela, kakav je život u Americi, da li je sve zaista toliko skupo i kakva je hrana.
Na svom TikToku Zorica je ocenjivala sve poslove koje je protekle dve godine radila u Americi, a radila je svašta – na kasi, u kuhinji… Najgore joj je, kaže, bilo da radi u jednom resortu, gde je najgori bio smeštaj – njih četvoro živelo je u jednoj maloj sobi za 140 dolara nedeljno.
Prošle sezone je s prijateljicom radila i u jednoj piceriji gde im je poslodavac bio jako dobar, a imali su i besplatne obroke, što im je dosta olakšalo stvari, jer je hrana u Americi jako skupa. Odlično joj je bilo kad je radila na kasi, ali i u kantri klubu, gde je imala besplatan smeštaj i hranu. Iako je svake sezone radila dva posla, na kraju je zaključila: „Teže je raditi sezonu na Jadranu nego u Americi.“
Neki poslovi koje studenti u Americi rade imaju manju početnu satnicu jer uz satnicu dobijaju i bakšiš. Jedan takav posao je, na primer, konobarisanje, a Zorica ima iskustva i s tim.
„Moje iskustvo je super, ja sam sva tri puta bila u saveznoj državi Masačusets, koja je jedna od najrazvijenijih i ljudi ovde su jako dragi i pristojni. Ako im pružite dobru uslugu, ostaviće vam dobru napojnicu. Oni vole da pričaju s vama i morate da im se baš posvetite, ali to će i nagraditi. Kao gosti su zahtevni, ali radite za napojnicu tako da vam je u interesu da im udovoljite“, kaže Zorica.
Osim toga, prošle je sezone radila i na jednoj večeri za porodicu Kenedi, na kojoj je prisustvovalo puno poznatih Amerikanaca, a snimila je i TikTok video u kojem je opisala kako je to izgledalo.
„Mi smo za njih pripremali hranu u vrednosti od 25 hiljada dolara, samo najbolja hrana se za njih pripremala. Pripremali smo tunu, pačja prsa, jastoga, steak i hrana je bila baš ukusna“, rekla je u videu i dodala da joj nije baš bilo svejedno videti sve te poznate osobe na jednom mestu i za njih spremati hranu.
Većina studenata koji učestvuju na Work&Travel programu i nekoliko meseci žive u Americi žale se upravo na hranu. Naime, zdrava hrana, voće i povrće uglavnom su puno skuplji, a ono što je najdostupnije je ili ultraprerađeno ili prepuno šećera.
„Ja sam svake godine imala obrok na poslu i zato je najbolje tražiti posao u restoranu ili hotelu gde imate obrok, pa samim time i manje trošite na hranu. Kako radim u kuhinji, uvek mogu da napravim šta god želim. Istina je da je sva hrana skupa, a zdrava hrana je posebno skupa. Ono što sam ja primetila je da sam dlakavija od svih hormona što stavljaju u hranu i da je sve slađe nego kod nas jer u sve stavljaju puno šećera“, kaže Zorica i dodaje da je hrana u Hrvatskoj puno zdravija i bolja.
Po njezinom mišljenju, glavna negativna strana Amerike je upravo ishrana, ali smatra da se nekoliko meseci na takvoj ishrani može „preživeti“.
„Nema šta nisam probala, od burgera, odrezaka i pilećih krilaca do američke pice, raznih sendviča i pahuljica za doručak. Ipak, najdraža mi je supa Clam Chowder, a to je zapravo krem supa od školjki i krompira“, ističe Zorica.
Iako je standard u Americi visok, hrana je skupa, ali neke su stvari i malo povoljnije nego kod nas, a Zorica je ispričala i šta ju je najviše šokiralo kada je prvi put došla u Ameriku.
„Ono što me najviše šokiralo kada sam prvi put došla je bila cena WC papira, koja je bila 20 dolara za pakovanje. Većina stvari je skuplja, ali neke namirnice su sličnih cena kao kod nas. U Americi je tehnologija jeftinija, gorivo je skoro duplo jeftinije, odeća je takođe jeftinija, pogotovo u nekim autletima, a namirnice su najskuplje“, kaže Zorica.
Za kraj, pitali su je kakav je kvalitet života u Americi i da li joj se Amerika čini kao „obećana zemlja“ u kojoj bi možda mogla i da živi, ili je dobra isključivo kao zemlja u koju se ide da se radi sezonski.
„Amerika je zemlja mogućnosti. Iako je kriza zahvatila i Amerikance, ovde se dobro živi. Onaj ko radi ima novca i generalno je kupovna moć veća nego kod nas. Kako sam radila i na kasi, videla sam koliko ljudi troše, nekad je račun bio i hiljadu dolara. Ja lično ne bih ovde živela, ali prilika za zaradu novca je dobra. U Americi, onaj ko radi živi bolje nego u Hrvatskoj, samo se ne smete razboleti jer je cena zdravstva previsoka“, zaključuje Zorica.