Najluđa svadba Srbije – izvadio zolju da gađa jabuku (VIDEO)

Podeli:
Srbija / Došao po mladu, pa zoljom gađao da skine jabuku!
Foto: Printscreen/YouTube/BeHa Tubers

Srpske svadbe prati niz običaja, a jedan je gađanje jabuke puškom. Međutim, svatovi iz jednog srpskog kraja su rešili da to podignu na novi nivo, pa su umesto puške koristili ni manje ni više nego - zolju!

Na snimku, koji je postao viralan na društvenim mrežama, vide se svatovi okupljeni u dvorištu, a onda i muškarac kako poteže zolju.

Pogodio je jabuku, ali nije uspeo da je skine.

Zolja je ručni protivoklopni raketni bacač kalibra 64 mm, namenjen za jednokratnu upotrebu. Proizveden je u bivšoj Jugoslaviji i još se proizvodi u Republici Srbiji i Severnoj Makedoniji. Svakako, u pitanju je opasno oružje kojem nije mesto na svadbi.

Pročitajte još:

Svadbarski običaj koji zabavlja sve svatove jeste da tast, a negde kum nosi pušku i gađa jabuku na drvetu ispred mladine kuće kada svatovi sa mladoženjom dođu po nju. Tradicija nalaže da se do mlade ne može doći dok se jabuka sa drveta ne skine.

Jabuka se gađa, kako bi mladoženja dokazao svoje sposobnosti pucanjem iz puške, kako bi pokazao da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu. Ukoliko ne uspe iz prve da „skine“ jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da pokupi mladu.

Ovaj običaj može da nekome ugrozi život. Jedan muškarac ranjen je u selu kod Užica kada ga je u obe noge pogodila sačma ispaljena iz lovačke puške u dvorištu ispred kuće za vreme svadbenog veselja. To se dogodilo u aprilu 2018. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar