Jugoslavija
Foto: Bill Bachmann / Alamy / Profimedia

Srpske vlasti planiraju da uskoro iz Beograda uklone sve tragove činjenice da je nekada postojala Jugoslavija: najavljene su izmene naziva ulica čija imena sadrže neka od mesta iz bivše SFRJ. Iako se mnogi trude da Jugoslaviju predstave kao zlo, ove fotografije pričaju drugu priču.

Možda više nećete proći Sarajevskom, Mostarskom, Porečkom, Hvarskom, Hrvatskom, Splitskaom, Podravskom, Bjelovarskom, Šibeničkom, Ljubljanskom, Bledskom, Bosanskom, Mariborskom, Celjskom, Lopudskom, Murskom, Zeničkom… Sve ove beogradske ulice podsećaju nas da smo nekada svi bili ista teritorija, a da je Beograd bio kosmopolitski grad i dom ljudima iz svih ovih krajeva.

Još o izgubljenoj zemlji:

Revizionizam istorije trend je u mnogim zemljama sveta sa vladajućim strukturama koje naginju ka desnici. Dok se u Americi i na Zapadu primećuju pozitivni oblici ove pojave (kao što je rušenje statua nekadašnjih robovlasnika), kod nas se prezire sve što se dovodi u vezu sa socijalizmom i Jugoslavijom.

Tačno je da su postojale brojne užasne stvari u vezi sa bivšom državom, i da život pod takvim sistemom nije bio idealan, ipak, sme li se Jugoslavija toliko demonizovati? Slušajući i gledajući uspomene, čini se da su mnogi njeni stanovnici bili zadovoljni kvalitetom i standardima života.

Duh tadašnjeg vremena savršeno je uhvaćen na ovim fotografija, koje je jedna korisnica Fejsbuka nedavno objavila. Na njima se može videti svakodnevica Jugoslovena „od Vardara do Triglava“:

Life in Yugoslavia ♥️♥️♥️

Posted by Лидија Мађура on Недеља, 19. јул 2020.

A tu su i prelepe fotografije noćnog života u SFRJ:

What Yugoslavia looked like at night ♥️

Posted by Лидија Мађура on Субота, 18. јул 2020.

 

Nije čudo da nostalgija ne prolazi, zar ne?

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare