Zašto pravimo tortu i duvamo svećice za rođendan

Lifestyle 05. feb. 202115:48
Podeli:
Salma Hajek
Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Proslave rođendana širom sveta izgledaju slično, uz tortu i svećice. Iako se pouzdano ne zna kad je ovaj običaj prvi put zaživeo, postoje teorije koje ga objašnjavaju.

Po nekim navodima tradicija torte i svećica počela je u 18. veku u Nemačkoj kad su verovali da dečji rođendani štite dušu mališana. Tu je i priča da je duvanje svećica povezano sa kultom boginje Artemide u antičkoj Grčkoj i da se tako obeležavala njena smrt.

Način na koji se rođendani slave ipak varira od kulture do kulture ali u većini zemalja broj svećica obeleževa godine i dok se duvaju treba poželeti želju.

Pročitajte još:

U prošlosti torte su pravljene samo za određenu grupu ljudi. Postojale su i u starom Rimu, ali su bile od testa koje je ličilo na sunđer. Sve do 15. veka u Nemačkoj su se pravile rođendanske torte u jednom sloju, a u 17. su postale popularne torte na sprat koje su konzumirali samo bogati ljudi.

Posle industrijske revolucije sve klase su napokon počele da uživaju u ovoj vrsti dezerta, a sredinom 19. veka nekoliko evropskih zemalja je uvrstilo tortu u rođendanska slavlja.

U starom Egiptu rođendanske proslave su bile rezervisane samo za kraljeve, a onda su taj običaj preuzeli Grci koji su slavili dan rođenja svojih bogova, da bi kasnije slavili i rođendane heroja, plemstva i aristokrata.

Verovalo se da zli duhovi pohode ljude tokom rođendana i da ih duvanje svećica tera.

U jednoj knjizi iz 1753. je opisano da su upaljene svećice poređane po rubu torte, a da je u centru jedna svećica.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar