Zašto nas čitanje u krevetu uvek uspava

Lifestyle 23. sep. 202114:15
Podeli:
Foto: Mladen Mitrinovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Konačno ste se ušuškali u krevet i otvorili detektivski roman. Ceo dan ste jedva čekali da se vratite kući i počnete sa čitanjem. Tri stranice kasnije, vodite bitku sa plešućim slovima i dva kapka koja neće da vas slušaju i uporno se sklapaju.

Zašto se ovo događa?

BBC Science Focus magazin otkriva zašto nam se prispava s knjigom u rukama. Obično čitamo u prilično mirnim uslovima. Tišina, mir i mekano ćebe su, osim idealne atmosfere za čitanja, idealna atmosfera i za spavanje. Osim toga, čitanje opušta mozak i sklanja fokus sa svega onog zbog čega ste budni.

“Mnogima je čitanje čin zadovoljsta i opuštanja, zato telo to registruje kao pripremu za san”, objasnio je dr Raman Malhotra, neurolog i član odbora Američke akademije za medicinu spavanja direktora.

Koncentracija potrebna za obradu svake reči takođe može biti prilično iscrpljujuća, pogotovo ako knjiga ima mnogo stranica. Zbog toga, prosto poželite da “odmorite oči”.

Kako da se oduprete želji za snom?

Svi ovi faktori čine čitanje odličnom aktivnošću koju možete dodati rutini pred spavanje ako tražite načine da brže zaspite.

Međutim, ako vas dremajući impuls neprestano sprečava da uživate u dobroj knjizi, postoje neki trikovi da je sprečite.

Stručnjaci predlažu čitanje ujutru ili slušanje audio knjiga. Pored toga, čitanje na mestu koje nije vaš krevet, takođe može pomoći. Čitanje na javnom mestu, poput kafića ili parka će vam onemogućiti da se ispružite i zaspite.

***
Bonus video: Biljna ishrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar