Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Sveto mesto ili turistička atrakcija?

Na Tviteru je skoro osvanuo snimak nepreglednog broja ljudi koji ljube beton i leže čelom okrenutim ka zemlji. Izazvao je oprečne reakcije među korisnicima ove društvene mreže.

Naime, na snimku je reč o katoličkim vernicima koji su došli na hodočašće u posetu jednom od njihovih tri najsvetijih mesta na svetu – Međugorje.

Pored Međugorja, još samo dva mesta na planeti uživaju takav ugled i imaju takvo poštovanje među rimokatoličkim vernicima.

O čemu se tu radi?

Za to malo hercegovačko selo od jedva 4.000 duša, znali su samo stanovnici susednih sela. Ali, nakon što je šestoro mladića i devojaka počelo da tvrdi da im se u junu 1981. godine ukazala Devica Marija, to malo i neugledno mesto bukvalno se preko noći našlo na svetskoj mapi verskih atrakcija.

Foto: Shutterstock

“Vidioci”, kako su se popularno nazivali, tvrde da im je Devica Marija, majka Isusa Hrista, obećala da će im otkriti deset tajni i da će poslati upozorenje nevernicima da je vreme da se pokaju i počnu da veruju.

Na zvaničnom sajtu Međugorja tvrde da su Marija, Vicka i Ivan primili devet tajni, a Devica im se svakodnevno pojavljuje oko 5:40 po podne. Mirjana, Jakov i Ivanka primili su svih deset tajni, a Devica im se pojavljuje jednom godišnje.

Međutim, nisu svi bili oduševljeni onim što su vizionari tvrdili da su videli. Nakon što se priča o ukazanjima proširila po okolnim selima, komunističke vlasti su prvo sve ignorisale, a onda su to sve pokušali da zataškaju.

Vizionarima koji su tvrdili da su videli Devicu Mariju i sveštenicima koji su to podržavali i širili, zapretili su da više o tome ne govore. Ali, fenomen Međugorja više se nije mogao zaustaviti. Grupe, prvo od nekoliko desetina, pa nekoliko stotina, pa na kraju na hiljade vernika iz celog sveta počelo je dolaziti u Međugorje.

U međuvremenu je Međugorje postalo prava turistička atrakcija. Procenjuje se da je do sada Međugorje posetilo preko 15 miliona turista, što ga čini drugim po redu katoličkim hodočašćem u svetu, i najvećim svetištem koje Vatikan još nije priznao, piše DW.

***

Bonus video: Tajne manastira Tumane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)