Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beograd je sa svojom uzbudljivom istorijom, prepletenim ulicama i živopisnim likovima uvek pogodno tlo za nicanje urbanih legendi, a mi vam ovom prilikom predstavljamo neke od najpoznatijih.

Beogradski fantom

Beogradski fantom dobio je i svoj film, mada se do danas ne zna 100 odsto da li je misteriozni vozač zaista bio Vladimir Vasiljević (poznat kao Vasa Opel, jer je voleo da krade opele, i kao Vasa Ključ, jer nije postojao auto koji nije mogao da otključa i pokrene). Tek, te 1979. godine, negde u avgustu, ulice Beograda zatresao je „fantom“ koji je građane zadivio jureći ulicama i izvodeći neverovatne vratolomije u belom poršeu, a policiji zadavao glavobolje iz noći u noć. Svoje „performanse“ najavljivao je na radiju, ali niko nije znao ko je. Navodno su uspeli da ga uhvate u zasedi pomoću autobusa javnog prevoza, pa je proveo dve godine u zatvoru. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći  pod nerazjašnjenim okolnostima.

Autobus broj 26

„Pakleni“ autobus 26 je bio popularan tokom devedesetih godina, posebno među mlađom populacijom koja se noću vraćala iz grada. Ovaj autobus bi se, navodno, pojavljivao odmah iza ponoći, tačno između poslednjeg dnevnog i prvog noćnog autobusa, kupio putnike kod Trga Republike i nestajao sa njima. Po jednoj verziji, vozio bi ih u nedogled sve do prvih zraka sunca, a onda ih izbacivao u nekoj nedođiji, van grada. Po drugoj – nikad se za njih više nije čulo…

Čovek od čelika

„Čovek od čelika“ se smatra prvom opštepoznatom urbanom legendom Beograda – bio je to Dragoljub Aleksić, koji se proslavio između dva svetska rata nastupajući sa svojom akrobatskom trupom i izvodeći čuda na BG ulicama. Zubima je savijao metalne šipke, „leteo“ nad Kalemegdanu zubima zakačen za konopac iz aviona, vozio bicikl preko užeta razapetog između najviših zgrada. Posleratne vlasti su ga optuživale ga za kolaboraciju i pozajmljivanje filmske opreme od okupatora, završio je u staračkom domu, zaboravljen i siromašan.

Rimski bunar

Kalemegdan je pun misterija, a Rimski bunar je verovatno najveća. Zvali su ga „pupak sveta“ i verovali da je to mesto odakle je mitski junak Orfej silazio u podzemni svet. Mnoga surova i jeziva ubistva su se navodno odigrala upravo ovde i u vezi su sa Rimskim bunarom – na njegovom dnu, između ostalog, leži i priča o hrišćanima koji su tu bili zatočeni danima kako bi poludeli od gladi, da bi im zatim bili bačeni noževi…

Mile Rizik

Još jedna legenda o gradskom busu, tačnije o njegovom „paklenom vozaču“ koga su svi znali pod nadimkom Mile Rizik. Mile je bio vozač GSP-a na nekoliko autobuskih linija, ne zna se na kojim sve tačno, što je vožnju s njim pretvaralo u čistu lutriju. Govorilo se da tako brzo vozi da je u samom špicu od Karaburme do Kumodraža stizao za 35 minuta, a da mu je rekord Mirijevo 4 – Trg Republike za samo 11 minuta. Možemo samo da zamislimo kako su se putnici proveli u toj akciji. Posebno ako ga ne bi na vreme prepoznali – znao je da na početnoj stanici sedne pozadi i sačeka da se autobus napuni, a onda izdrami sa: „Gde je sad ovaj vozač? Nema ga, ja ću da vozim“, sedne za volan i nagazi gas na opšti užas putnika.

Pročitajte još:

Dušanova 10

Oko najstarije beogradske kuće, u Dušanovoj 10 na Dorćolu, ispredene su različite priče. Zidana je od 1724. do 1727. po nacrtima švajcarskog neimara, koji je pogubljen od strane austrijskih vlasti – zvanično zbog veleizdaje, nezvanično da ne bi otkrio tajne prolaze koji su se nalazili ispod kuće i vodili ko zna gde. Tokom Drugog svetskog rata, Nemci su navodno tajno kopali pod kućom tražeći zakopano blago, govorilo se i da su ga pronašli i poslali u Berlin. I danas se veruje da se iza zazidanih zidova u podrumu zapravo nalaze prolazi koji su predstavljali stratešku podzemnu komunikaciju sa tvrđavom.

Neman iz Savskog jezera

Legenda o džinovskom somu koji živi u dubinama Ade Ciganlije decenijama se prepričava među beogradskim ribolovcima. Navodno on stoji iza slučajeva neobjačnivih davljenja kupača, naročito tokom noćnog kupanja u jezeru – napada ih i vuče na dno, a toliki je da može da proguta celog čoveka… Čime staje rame uz rame s brojnim nemanima iz jezera širom sveta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare