Foto: Instagram/dranthonygustin

"Lovio sam, ubio i pojeo divljeg babuna (mozak i sve) sa plemenom Hadža u Africi", objavio je na svom Tviter profilu dr Entoni Gustin. Onda je podelio 13 stvari koje je usput naučio o ljudskom zdravlju, ali i modernom načinu života.

„Ceo svoj život sam fasciniran ljudskim zdravljem, ljudi sa originalnim genetskim kateristikama su gotovo izumrli, mi smo kao bića koja žive u zoološkom vrtu“, napisao je dr Entoni Gustin, osnivač kompanija Perfect Keto i Equip Foods.

Iz tog razloga je otputovao u Tanzaniju gde su se ljudi najpre razvili, da bi proučavao ljudsku vrstu u prirodnom okruženju. Koje zaključke je izvukao?

1 – Meso pre biljaka

Hadža pleme tradicionalno preferira meso u odnosu na biljke, čak upotreba biljaka u njihovoj ishrani je retka. Pleme naviknuto na lov kao deo njihove kulture sada putuje kilometrima da bi ulovilo ne više od babuna, dok se u njihovoj blizini nalaze zaštićena safari područja. Povećana industrijalizacija i poljoprivredna područja otežavaju lov.

2 – Nekad se lovilo naveliko, danas ne

Nekada su ljudi hodali manje od kilometar da bi ulovili ogromnu antilopu i nahranili celo pleme. Sada hodaju 30 km da ubiju jednog babuna. Zašto? Sve veća industrijalizacija potisnula je krupnu divljač.

3 – Ništa džogiranje – ili sprint ili hodanje

Pripadnici plemena Hadža hodaju. Mnogo. A onda brzo trče. Nema lakog džogiranja, a među njima nećete videti nikog ko ima višak kilograma.

4 – Voda je precenjena

„Hadža ljudi retko piju vodu, a nemaju hronične bolesti i imaju dosta energije. Mada smo nakon 15 km popili flaše vode, u nastavku nisu imali problem da popiju nekoliko gutljaja blata i nazad u lov“.

5 – Med je bolji od mesa

„Odmah nakon što smo ubili babuna, naišli smo na košnicu. U roku od 30 sekundi vatra je zapaljena, grana je bila u plamenu, a tip je bio na drvetu, čupao saće i mahnito ga bacao u moje ruke. Oni mogu čekati satima dok se ispeče meso, ali med – nema šanse. Nikada nisam video čoveka da jede nešto tako halapljivo kao kad smo našli košnicu punu meda. I da, to je bila jedna od najneverovatnijih stvari koje sam ikada jeo – uz larve i sve ostalo.“

6 – Današnji ljudi su hronično pod stresom

Entoni tvrdi da je jedini put kada je video nekoga iz Hadža plemena pod nekim vidom stresa je nekoliko trenutaka u toku lova. Pleme radi tri do četiri sata dnevno, ostatak vremena je potrošen na odmaranje, smeh i razgovor.

7 – Praktične veštine nam nisu jača strana

Hadža pleme može da pripali vatru u trenutku, napravi hanzaplast od lišća ili isteše alatke od drveta za paer sekundi. Znaju upotrebu svake biljke koju pretvaraju u meleme protiv svraba ili ujeda insekata.

„A bacite mene i sve moje prijatelje u šumu na nekoliko nedelja i verovatno ćemo svi umreti. Imam osećaj da je ovo još jedan razlog zašto smo toliko hronično pod stresom. Mi zapravo nemamo pojma kako da preživimo.“

8 – Gladovanje pred gozbu

„Kada zaista treba da pronađete i ulovite svoju hranu, gladujete pre nego što jedete. Nema grickanja iako bi mogli bobičasto voće, baobab, korenje itd. Post, pa hodanje/sprint/fizički napor, pa gozba“.

Pročitajte još:

9 – Jetra, pa srce

„Prva stvar koja se jede nakon što se životinja iseče je jetra. Bilo da je babun, ptica ili antilopa, jetra je prvo što se konzumira. Zatim srce i drugi organi. Jedu sve kuvano na otvorenoj vatri i nikad sirovo meso.“

10 – Jede se sporo i u društvu

Naša kultura je takva da jedemo brzo i sami. Hadža pleme ulov jede u društvu i sporo, što je naučno dokazano kao povoljno za varenje.

11 – U prirodi ne postoje ostaci

Kod ulova se koristi sve, mozak se jede, od kože se pravi odeća, kosti idu psima. Nema bacanja.

12 – Ne jedite bobice

„Zaustavili smo se bili kod nekog grma bobica i ja sam pojeo nekoliko šaka. Toliko sam se razboleo da sam satima halucinirao. Ispostavilo se da semenke treba ispljunuti i da možete da umrete ako ih pojedete dovoljno. Ups!“

13 – Dijeta bogata vlaknima je mit

Hadža dijeta postala je poznata po svetu kao put do zdravlja, a stručnjaci su to povezali sa „100 grama vlakana dnevno“.

„Ovo je laž. Oskudno korenje koje beru sažvaću i ispljunu. Jedva jedu vlakna“, navodi Gustin.

„Način života kojim živi Hadža pleme nije za sve, ljudi su prilagodljiva bića i žive različitim načinima života. Ali ono što je sigurno je da današnji, moderan način života ne proizvodi zdravija i srećnija ljudska bića“, zaključuje.

***

Bonus video: Kilimandžaro – Pogled s najvišeg vrha Afrike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare