Foto: SkyUp / Ferrari / Profimedia

Dvanaest sati na nogama, let od Kijeva do Zanzibara i nazad. Ako nosite štikle, teško da posle toga možete uopšte da hodate, reči su stjuardese Darije Solomenaje (27).

Ona radi za SkyUpAirlines, jednu od najmlađih „lou kost“ aviokompanija u Evropi, ali jednu od najvećih u Ukrajini, piše BBC, a prenosi N1.

Sada je u toj kompaniji odlučeno da se sledećeg meseca stare uniforme zamene daleko udobnijom varijantom. Nisu prvi u Evropi koji su doneli takvu odluku, ali za Ukrajince je znak da će se konačno rešiti nekih starih tradicija.

Foto: SkyUp / Ferrari / Profimedia

Kada su u SkyUpAirlines sproveli anketu među zaposlenima, ispostavilo se da je ženama dosta visokih štikli, uskih bluza i suknji.

„Mnoge moje koleginice su stalne pacijentkinje kod podijatra – njihovi prsti i nokti na nogama su stalno oštećeni nošenjem visokih štikli“, objašnjava Darija Solomenaja i dodaje da su i proširene vene česta pojava.

Zbog svega ovoga, ukrajinska aviokompanija je rešila da u potpunosti promeni uniforme za stjuardese – ubuduće će nositi patike, široke narandžaste jakne i pantalone.

„Tipična slika stjuardesa je verovatno više seksualizovana i povezana sa ženstvenošću nego bilo koja druga profesija“, kaže Olena Strelnik, stručnjakinja za rodna pitanja.

To je posebno bio slučaj u Ukrajini, gde odavno postoji stereotip o ženama koje su više fokusirane na fizički izgled nego žene iz zapadnih zemalja.

Međutim, Ukrajina se u tom pogledu prilično promenila u prethodnih nekoliko godina, a po rečima Strelnik, počela je da se odriče mnogih seksističkih tradicija.

***
Bonus video: Maler dana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare