Noževi
Noževi Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Nije vam potreban ceo arsenal noževa, dovoljna su tri, za baš sve.

ef Andi Baragani objasnio je da su nam u kuhinji potrebna samo tri noža, a ne kompletni set.

“Ovo su jedina tri noža koja su vam potrebna u kuhinji, bitno je da oni rade za vas, a ne da vi radite za njih i mučite se. Prvi među njima je pravi veliki kuvarski nož koji može biti dug od 17 do 27 centimetara i u njega ćete verovatno želeti najviše da uložite. Savetujem vam i da noževe nikad ne naručujute nego da ih kupujete uživo da vidite možete li nož uopšte da držite. Kuvarski nož će u principu biti vaš nož za sve, od sečenja piletine na delove do seckanja belog luka”, kaže kulinarski stučnjak i dodaje da nož mora biti veoma oštar.

Sledeći na popisu je mali nož za ljušćenje.

“Mislim da su ovi noževi previše podcenjeni. To je nož za baš detaljne poslove poput ljušćenja paradajza i ostalog povrća i voća ili, recimo, za uklanjanje peteljki s jagoda. Ovakav nož svato bi trebalo da ima i na njega ne bi trebalo trošiti puno novca, čak i ja koristim jedan s plastičnom drškom”, kaže.

Pročitajte još:

Poslednji na popisu je nož sa zupcima, tačnije nož za hleb.

“Mislim da ni ovaj nož ne dobija dovoljno pažnje. Da, idealan je za sečenje hleba, ali može se koristiti za mnoge druge stvari. Ovi noževi uglavnom su jeftini. Zupci zapravo rade za vas, pogotovo kada režete hleb sa veoma tvrdom korom. Rezultat su ujednačene i prozračne šnite hleba, dok bi, da koristite kuvarski nož, one bile spljoštene jer bi hleb morali prilično da stisnute da ga nasečete. Takođe, nož za hleb možete koristiti i da oljuštite ananas, pogotovo ako on još nije zreo do kraja i tvrd je”, kaže on za Bon Appetit.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar