FOTO Tužan prizor koji će dočekati sve one koji odu na Taru

Lifestyle 01. jul 202210:03 > 10:3228 komentara
Podeli:
zaovinsko jezero
Foto: Shutterstock/Evgeny Drablenkov

Prizor sa Zaovinskog jezera rastužio je, ali i razljutio mnoge.

Društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj se vidi prilično sablasno, skoro prazno Zaovinsko jezero na Tari. To je pokvarilo raspoloženje mnogima, a posebno onima koji vole da uživaju u prirodnim lepotama Tare.

Kažu kako je prizor tužan i kako je strašno što iz dana u dan sve više viđamo slične slike o narušavanju prirode.

Neki nude i objašnjenje u komentarima.

„Otišla voda u hidroelektranu, šta je sporno? To jezero je veštačko svakako, a izgrađeno za hidroelektranu Bajina Bašta.“

Kažu međutim i kako se HE u Perućcu napaja iz – Perućačkog jezera. Zaovinsko je tu kao poslednja rezerva koja se retko kad troši.

Tada se iz jezera ispušta voda, ali bi trebalo da se posle napuni iz jezera na Perućcu.

Pritom, i ranije se dešavalo slično.

Recimo, pre par godina Hidroelektrana „Bajina Bašta“ ispustila je veliku količinu vode iz veštačkog jezera Zaovine, čiji nivo zbog proizvodnje struje zna da dosta oscilira.

Slike sablasno praznog jezera izazvale su tada veliku buru u javnosti, a mediji su počeli da pričaju o ekološkoj katastrofi.

Pročitajte još:

„Voda je bila ispuštena 40 metara. Više od polovine, možda čak i dve trećine vode iz jezera je nestalo“, kazao je za BBC na srpskom referent ribarstva u Nacionalnom parku Tara Siniša Jeftić.

„To nije prvi put, hidroelektrana je napravljena da bi se punila i praznila… Naravno, ne u tom obimu. Ovo je zaista previše, prevršilo je svaku meru“, dodao je on.

Dodatni problem u tom slučaju prave klizišta na obali jezera.

I dok s jedne strane građani imaju razumevanja, pa kažu kako niko konkretno nije kriv jer je – suša, mnogi u svemu vide sliku naše današnjice, pa kažu kako jezero trenutno deluje poput građana ove države.

BONUS VIDEO: Nebojša Jovanović – Gde je nestalo zaovinsko jezero

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar