Tajna najstarije kuće u Beogradu

Lifestyle 15. jul. 202123:12
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pored kuće na Dorćolu, koja važi za najstariju u Beogradu, prošli ste mnogo puta i verovatno vam ničim nije privukla pažnju i navela vas da zamislite šta se sve dešavalo unutar tih zidova.

I dalje se vodi polemika o tome koja je zapravo najstarija sačuvana kuća u Beogradu, jer u jednoj zemunskoj ulici postoji kuća koja se pominje još u zapisima iz 1658. godine. Međutim, verovatnije je da će vam pretraživač kao najstariju izbaciti kuću u ulici Cara Dušana 10, sagrađenu 1727. godine. I ne samo to, izbaciće vam čitavu njenu istoriju i začiniti je s malo misterije.

Pročitajte još:

Ova kuća je jedina ostala sačuvana od sedam identičnih zdanja koja su se nizala od kalemegdana tadašnjom Dugom ulicom. Izgrađena je u vreme austrijske rekonstrukcije Beograda, prema planu švajcarskog inžinjera i pukovnika Nikole Doksata de Moreza, koji je imao zadatak da obnovi i ojača Kalemegdansko utvrđenje. Baš podno zidina Kalemegdana Nikola Doksat de Morez je i skončao, pošto su ga austrijske carske vlasti optužile za veleizdaju i pogubile, što priči već na startu daje specifičan ton. Naime, navodno je njegovim pogubljenjem trebalo da se prikrije tačna lokacija tajnih prolaza koji su vodili u tvrđavu i iz nje.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kuća predstavlja baroknu građevinu sa lučnim svodovima i sastoji se od podruma, prizemlja i sprata s potkrovljem, koji je dograđen tokom 19. veka i gde su stala četiri stana. Ipak, ljudima je uvek bio najzanimljiviji podrum, koji se prostire ispod cele zgrade – posebno tokom Drugog svetskog rata, kad se pričalo i o zakopanom blagu ispod kuće.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Naime, građani su u tom periodu viđali Nemce koji bi silazili u ovaj podrum i kopali tunele, ali pravi razlog ostao je nepoznat. Prema jednoj verziji, ovi podzemni tuneli koji vode prema Savi povezuju Beograd i Zemun ispod reke. Po drugoj, Nemci su u tunelima ispod kuće pronašli blago i odneli ga u Berlin.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Danas kuća u Cara Dušana 10 predstavlja spomenik kulture koji se nalazi pod zaštitom grada i države, ali njeni podzemni prolazi će izgleda ostati tajna – poplavljeni su, oštećeni i nepristupačni, tako da kasnije navodno nisu ni istraženi kako bi se otkrila njihova prava svrha.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar