Sudbina plešućeg saobraćajca je poraz Beograda

Lifestyle 17. apr. 202121:22 > 21:3018 komentara
Podeli:
Jovan Bulj
Jovan Bulj; Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Slike gracioznog saobraćajca Jovana Bulja, koji u beloj uniformi "pleše" na najprometnijim beogradskim raskrsnicama, ostaće među najlepšim slikama prestonice, a prati ih priča kako je došao i do Londona. Ipak, retki pamte šta se posle dešavalo.

Beograđani s ponosom izgovaraju ime Jovana Bulja, prisećajući se saobraćajca kojeg je sedamdesetih bilo uživanje gledati. Uglavnom je regulisao saobraćaj na izlasku iz Terazijskog tunela, kod Doma omladine, na Terazijama i kod Londona u Kneza Miloša. Uvek je bio u beloj uniformi, sa belim rukavicama i belim šlemom, a imao je tako graciozne pokrete da se čak pričalo da je prethodno završio kurs baleta u Narodnom pozorištu.

Tome doprinosi i crno-bela fotografija s balerinom Jelenom Tinskom koja se dosta deli po društvenim mrežama, međutim istina je da Bulj nije imao veze s baletom, završio je Policijsku školu u Sarajevu, a njegovi pokreti bili su inspirisani ljubavlju prema poslu koji je radio.

Legendarna je priča kada ga je zapazio gradonačelnik Londona kad je bio u poseti Beogradu i bio impresioniran njegovim pokretima i izgledom. Pozvao je Jovana u London, gde je omiljeni beogradski saobraćajac imao priliku da „zapleše“ na čuvenom Pikadili trgu, a navodno se susreo i s kraljicom Elizabetom lično.

Nažalost, tu se negde i završava „zvanična“ priča.

Pročitajte još:

Iz nepoznatih razloga Jovan Bulj je penzionisan 1980. godine kada je imao samo 41 godinu, što je medijima dalo povod za spekulisanje o tome kome je njegova popularnost smetala.

Poznato je da je od tada dugo radio kao prodavac u trafici u bloku 70 na Novom Beogradu, a nakon toga i kao čuvar parkinga ispred splavova na Savskom keju. Naravno, s mnogo manje entuzijazma i prepoznatljivosti.

Preminuo je u Beogradu, 2010. godine u 71. godini.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar