Vrsta kafe koja je neprijatelj broj jedan visokom holesterolu

Lifestyle 22. maj. 202211:58 > 12:14
Podeli:
Kafa, Foto: Carolina Jaramillo Castro / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne pravi se svaka kafa na isti način.

Iako postoji mnogo različitih načina za uživanje u ovom napitku, oni koji cene jaku kafu verovatno se odlučuju za jutarnji espreso. Iako to možda ne izgleda kao najgora svakodnevna navika zbog činjenice da ispijanje kafe ima koristi, ispostavilo se da je espreso možda najgora opcija za one koji imaju – ili žele da izbegnu – visok holesterol.

U nedavnoj studiji koja je objavljena u časopisu Open Heart, istraživači su pogledali podatke od preko 21.000 učesnika koji su bili prosečne starosti 56,4 godine. Nakon što su razmotrili da li oni koji su uključeni piju kafu ili ne i, ako jeste, koliko, otkrili su da su učesnici koji su pili espreso imali viši nivo holesterola.

„Uvođenje pacijenata da pređu sa nefiltriranih vrsta kafe na filtriranu ili instant kafu moglo bi biti deo intervencije u načinu života za snižavanje nivoa holesterola“, autorka studije dr Maja-Lisa Løchen sa Arktičkog univerziteta u Norveškoj , rekla je za Medscape.

pročitajte još:

Međutim, kada je reč o tome zašto bi espreso mogao biti povezan sa višim nivoom holesterola, dr Amanda Lejn objašnjava da se „espreso napitci filtriraju više od francuske kafe“, što znači da „ne dozvoljava da korisna ulja kafe prođu u napitak“ na način na koji to čini nefiltrirana kafa.

Istovremeno, Lejn ističe da „studija ne ispituje antioksidativna svojstva espresa, koja su prilično visoka”. Zato Lejn kaže da je „savršeno u redu popiti šoljicu espreso kafe“. Zaista, „za mnoge je to odličan izvor antioksidanata, posebno za one koji nemaju dobar izbor voća i povrća“.

Ako ste i dalje zainteresovani za prelazak na drugi izvor kofeina, Lejn predlaže francusku kafu, rekavši da je to „odlična opcija koja omogućava da korisne masti u kafi ostanu u napitku i na taj način se konzumiraju“, prenosi Eatthis.

***

Bonus video: Najskuplja kafa na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar