skadarlija
Foto: peter.forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada putujete negde jako je teško izbeći turističke zamke, odnosno mesta i atrakcije koje koštaju više nego što vrede i ne pružaju tako kvalitetnu uslugu.

Na Redditu se pojavila mapa koja prikazuje koje su najveće turističke zamke u svakoj zemlji na svetu.

Kada je u pitanju Srbija, čuvenu kafanu „Tri šešira“ koja se nalazi u Skadarliji, stranci su proglasili najvećom zamkom za turiste.

„Nisu previše pogrešili. Inače ne znam nikoga ko izlazi u Skadarliju regularno, osim kada mu neko iz inostranstva dolazi, a mrzi ga ili nema vremena da smisli bilo šta bolje“, napisao je jedan korisnik a drugi je odgovorio: „Znam ljude koji sa kolegama idu periodično (na 2 3 meseca).“

Pojedinima nije bilo jasno zbog čega je kafana ocrnjena kada su cene kao i na ostalim mestima.

„Bio jednom prilikom u ‘Tri šešira. Ok kafana sa dobrom hranom. Cene nisu mnogo veće nego u tom delu grada.“

„Isto, bio u januaru sa dvoje stranaca, odvalili smo se za 80-90 evra.“

Pročitajte više:

Pozvali smo „Tri šešira“ kako bismo dobili komentar od njih i Milica Petković, PR menadžer restorana nam je objasnila da kafana na Trip Advisoru ima ocenu 4,5.

„Tri šešira je jedna od najboljih kafana što možete proveriti na Trip Advisoru a cene su sasvim pristojne. Negativne ocene su možda došle od ljudi koji, kada je gužva, ponekada čekaju malo duže. Naša kafana je uvek puna tako da to govori sasvim dovoljno“, objašnjava Milica.

Najveće turističke zamke kod „komšija“ su „Jadran kod Krsta“ u Budvi, „Šadrvan“ u Mostaru i ceo Stari grad u Dubrovniku.

Kafana „Tri šešira“ je jedna od najstarijih u Skadarliji. Otvorena 1864. godine u kući u kojoj je prethodno bila zanatska radionica, čiji su zaštitni znak bila tri plehana šešira.

Kada je 1901. godine srušena kafana Dardaneli koja je bila mesto okupljanja beogradskih boema, noćni život tadašnjeg Beograda premešta se u Skadarliju, naročito u „Tri šešira.“

Pročitajte više:

Mnogi poznati beogradski umetnici i pisci su u ovoj kafani pisali i pevali. U Skadarliji su tada kovane zavere, izdavani časopisi i pisane pesme.

Kroz kafanu tada su prošli Đura Jakšić, koji je stanovao preko puta kafane, Branislav Nušić, glumac Čiča Ilija Stanojević, Tin Ujević… U novije vreme restoran je ugostio kralja Huana Karlosa, Džordža Buša, Vili Branta…

***

Bonus video: Anketa – Rušenje kafane Ima Dana u Skadarliji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare