Belo pšenično brašno bi se nakon kupovine trebalo odložiti u zamrzivač na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca parazita u njemu. Nakon toga brašno se treba staviti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto.
Ako takvu kutiju ostavite u frižideru, produžićete mu rok trajanja na čak dve godine.
U slučaju da brašno planirate potrošiti unutar godine dana od otvaranja, držati ga možete i u špajzu, piše Pun kufer.
Namensko pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim belim brašnom jer se proizvodi od same jezgre zrna žita. Preporučuje se za pripremanje biskvitnog testa, torti i pita, odnosno za sve u što ide i prašak za pecivo.
Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu belog hleba i raznih vrsta finog mlečnog peciva, kolača, domaće testenine i rezanaca. Brašno T-550 bogato je skrobom i proteinima. Pšenično brašno odličan je izvor ugljenih hidrata, najkorisnijeg izvora raspoložive energije u našem telu.
Brašno tip 850, polubelo, sadrži više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana od belog brašna, pa je i prehrambeno vrednije, a koristi se za pripremu hleba i peciva.
***
Bonus video: Kefir
Pratite nas i na društvenim mrežama: