Maturanti Foto:Vladislav Mitić

Jednakost među muškarcima i ženama podržava 44 odsto srednjoškolaca, a čak osam odsto njih ima stav da žene povremeno zaslužuju batine, pokazuje istraživanje "Vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji" Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu.

„Ono što zabrinjava je prihvatanje stava da žene povremeno zaslužuju batine, što podržava osam odsto srednjoškolaca i u pitanju je rezultat koji je sličan kao i u istraživanju iz 2011. godine. Više od 45 odsto ispitanika smatra da je abortus greh, što ukazuje na uticaj religijskog diskursa“, piše u zaključcima istraživanja.

Dodaje se da su najkonzervativniji stavovi srednjoškolaca prema LGBTQ populaciji pa se 44 odsto ispitanika može okvalifikovati kao „homofobični“, a oko četvrtine smatra da pripadnici LGBTQ populacije „zaslužuju batine“.

Što se tiče stavova prema nacionalizmu, za 32 odsto anketiranih srednjoškolaca može se reći da imaju izražena nacionalistička uverenja, s tim da devojčice imaju manje izražene nacionalističke stavove nego dečaci, piše u zaključcima.

Navodi se i da srednjoškolci imaju najveću socijalnu distancu prema gej i lezbejskoj populaciji, zatim prema Albancima i Romima, ali i prema migrantima, što ukazuje na postojanje etničkih stereotipa među mladima.

U istraživanju se navode i podaci iz drugih relevatnih anketa, koje su pokazale da više od polovine mladih u Srbiji životne dobi od 19 do 35 godina i dalje živi sa roditeljima, 37,5 odsto mladih nema nikakve prihode, dok više od polovine studenata mora u isto vreme da radi i studira, kako bi pokrili preskupe troškove studija i života.

„Ovi podaci govore da danas imamo rašireno siromaštvo međju mladima. Ovako loš ekonomski položaj mlađe populacije može se popraviti strukturnim promenama koje bi se odnosile na promene tržišta rada, povećanje zaposlenosti, drugačije stambene politike i veću dostupnost obrazovanja za mlade iz socijalno deprilivilegovanih porodica“, navodi se u zaključcima istraživanja.

Ocenjuje se da takvi društveni uslovi, siromaštvo i nizak životni standard, kombinovani sa plasiranim stereotipima, stvaraju pogodno tle za reprodukovanje stereotipa i tradicionalnih vrednosnih orijentacija.

Istraživanje je sprovedeno tokom 2019. godine, a naglašeno je i da rezultati od 2011. do 2019. ukazuju na opadanje tradicionalističkih vrednosti, što je verovatno posledica širih procesa modernizacije, koji nisu vezani za Srbiju.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram