Srednja škola u Americi – iskustvo reditelja Juga Đorđevića

Lifestyle 28. sep. 202111:00 > 11:27
Podeli:
Foto: Promo

FLEX program besplatne razmene za srednjoškolce sa Amerikom u Srbiji postoji od 2005. godine (do 2015. zvao se A-SMYLE), a na njemu je do sada učestvovalo skoro 800 učenika. Preko ove stipendije Vlade SAD u razne krajeve SAD ovog avgusta otputovalo je 43 učenika iz cele Srbije, a novi ciklus testiranja za školsku 2022-2023. godinu je već počeo.

Više informacija o FLEX programu možete dobiti na sajtu Američkog saveta, a o iskustvima bivših učesnika programa možete saznati na YouTube kanalu Američkog saveta

Jedan od učesnika ovog programa, pre skoro pa jednu deceniju, bio je i Vranjanac Jug Đorđević, danas već dobro poznati pozorišni reditelj našim prostorima, ali i regionu. Jug broji mnoštvo uspeha. Režirao je Keplera 452-B, po tekstu Tijane Grumić, kojom biva uvršten u takmičarski program 63. Sterijinog pozorja. Takođe, o njemu se čulo i zbog režije drame Kako održavati fikus, Ognjena Obradovića, kroz koji je pokušao da odgonetne i razume svoja osećanja u odnosu sa pojedincima koju medijski eksploatišu svoju decu. U februaru ove godine, u Beogradskom dramskom pozorištu izvedena je njegova predstava Kišne kapi na vrelom kamenju, čuvenog Fasbindera.

,,Znate kako se kaže – kad imate sreće u nekim situacijama da vam je upala kašika u med, ja sam se sa svojim prijateljima šalio da je meni po pitanju host porodice upala sekira u med.’, govori Jug o svom iskustvu sa porodicom Morisi sa kojom je imao priliku da provede godinu dana (2010-2011) u Ročesteru, Njujork. O samoj mogućnosti i stvarnosti ove prilike, nakon uspešno završenog testiranja, bio je skeptičan i dodaje da nije očekivao da će postati finalista – ,, tek kada sam se našao u Americi, polako je sve počelo da se čini stvarnim.’’, priseća se Jug.

Na pitanje da li je ovo iskustvo uticalo na izgradnju njega samog, ali i sadašnje karijere odgovara afirmativno. Lokalni koordinatori, ljudi iz organizacija za podršku stipendistima, za Juga su odabrali umetničku srednju školu School Of The Arts – SOTA i imao je punu podršku svoje nove petočlane porodice u daljem obrazovanju u ovoj instituciji. Bio je deo dramskog odseka i imao je priliku da sa svojim vršnjacima deli svoju strast prema pozorištu, koju je odlučio da neguje još kao šesnaestogodišnjak. ,,Dosta nas je otišlo svako na svoju stranu, ali par njih se i dalje bavi pozorištem u Americi. Neki čak predaju u istoj školi, tako da i danas često razmenimo iskustva.’’, govori Jug.

Njegova škola je izlazila sa četiri pozorišne produkcije godišnje, uključujući veliki ansambl mjuzikl za starije razrede i dve dramske predstave manjeg obima za mlađe razrede. ,,Imao sam tu sreću da na audiciji dobijem jednu od glavnih uloga u mjuziklu Into the Woods Stivena Sondhajma. Kako je škola članica Brodvejske pozorišne lige, mjuzikl koji smo radili našao se u konkurenciji za nagradu Stars of Tomorrow i žiri je odlučio da sam ja kandidat za tu prestižnu nagradu.’’, prenosi Jug. Njegov naredni korak je bio učestvovanje u takmičenju za prestižnu nagradu Jimmy Awards u Njujorku, ali je bio primoran da odustane zbog isteka vize. ,,To je verovatno jedina stvar za kojom žalim kada sagledam celo svoje iskustvo razmene.’’, dodaje Jug, kao i da je suma svih ovih iskustava bila jedna od tema razgovora i referentna tačka prilikom upisa na Fakultet dramskih umetnosti, Univerziteta u Beogradu, nakon povratka sa razmene.

Celokupno jednogodišnje iskustvo u SAD, smatra svojom ,, malom ličnom renesansom’’. Izjavljuje da onog trenutka kada shvatite da ste sami u jednom potpuno novom okruženju, počnete da primećujete mnoge aspekte sebe, da preispitujete doživljaj sveta kao takvog i upoznajete neke karakteristike svoje ličnosti koje možda do tog trenutka niste imali priliku da ispoljite. ,, I onda krene zrelost da nastupa, i sa tom spoznajom kreću i ispunjenost i lična satisfakcija.’’, govori Jug i ujedno poručuje da bi svakome preporučio program razmene bilo koje vrste, jer onog trenutka kada se izmesite iz svakodnevnice, počinju da se dešavaju neverovatne stvari.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar