saveti ruskog psihologa
Foto: Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia

Čuveni ruski psiholog Mihail Labkovski poznat je po brojnim životnim savetima. Međutim, kako izgleda ako se tih saveta doslovno držimo svakog dana i kako na stvarni život utiču njegovi na prvi pogled jednostavni saveti? Hoćemo li ostvariti davno željene snove ili pak izgubiti sve što imamo?

Devojka pod imenom Julija je za sajt Brajt sajd ispričala šta je iskusila nakon što je sedam dana pratila pravila najvećeg ruskog psihologa.

Radi šta god želiš

Već duže vreme imam želju da celu svoju ušteđevinu potrošim na sebe, a ne na hranu, račune ili da štedim. Potrošila sma sve za tri dana, a onda sam saznala da će suprugu plata kasniti tri dana. Bilo je strašno. Da bih se smirila, obukla sam haljinu koju sam kupila od tog novca i stavila nov karmin. Ponavljala sam sebi da ja to zaslužujem i da je dozvoljeno da jednom uradim tako nešto. Ali stalno sam mislila na to kako sam pogrešila, nisam mislila na decu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ????????????.??? (@keep_the_label) on


Ipak, i narednih dana sam se vodila pravilom da radim ono što želim, ali to je bilo nemoguće bez novca. Htela sam da kupim ćerki haljinu za njen rođendan, ali shvatila sam da nemam od čega, nisam imala čak ni za kafu. Još gore je bilo to što sam za njen rođendan ja imala tu novu haljinu, a ona nije.

Zaključak

Prijalo je da uradim nešto za sebe, ali surova realnost je sasvim razbucala ovaj moto. U stvarnom životu mi nismo sami, imamo obaveze prema drugima. Uz to, ako nešto ispuniš sebi dva, tri puta, čovek se zadovolji.

Nemoj da radiš ono što ne želiš

Koleginici koja me nervira konačno sam rekla da neću da radim ništa što je van okvira mog posla. Ona se onda naljutila i počela da širi svakakve glasine o meni. I iako nikad pre nismo imali problema, mnoge druge kolege sada ne govore sa mnom i ne zovu me kad krenu u kafić na pauzu.

Takođe, odbila sam da, kao svake godine, idem na nekoliko dana sa decom i mužem kod njegovih rođaka. Onda se on naljutio na mene i prestali smo da pričamo, i rođaci su se naljutili na mne, a deca su se rastužila.

Pročitajte još:

Kad su otišli, naručila sam suši i pustila film koji muž nikad nije hteo da odgleda sam mnom. Međutim, umesto da uživam u tri dana slobode, sve vreme sam se osećala kao krivac.

Zaključak

Sve ovo je bilo bolno i neću to ponoviti. Ipak, to što sam rekla „ne“ koleginici je prijalo i ovo pravilo ću primenjivati s ljudima koji mi nisu bliski.

Reci odmah kad ti se nešto ne sviđa

Moji su ubrzo shvatili da ne podnosim kad niko ne opere sudove, kad ne bace đubre, ne pomognu oko prašine. Očigledno sam prethodno potiskivala dosta toga i to je bilo iznenađenje za moju porodicu.

Onda sam jednoj komšinici, koja je umislila da smo vrlo bliske, rekla da više ne mogu da dugo sedim i pričam s njom kad dođe kod mene jer zbog toga zapostavim porodicu. Predložila sam joj da se sutradan nađemo negde napolju. U početku je bilo malo napeto, ali posle nije više dolazila kod nas da ostane po nekoliko sati.

Zaključak

Mislila sam da će me drugi zamrzeti ako budem otvorena s njima, ali ispostavilo se da oni mogu da žive s tim. A oni koji ne mogu verovatno nisu moji ljudi. Stoga, navikavam se na ovo pravilo.

Ne pričaj osim ako te ne pitaju

Nikad nisam podnosila one koji, kad im se poveriš, počnu da te bombarduju s milion saveta. Međutim, godinama sam pokušavala da savetom pomognem prijateljici jer me stalno zvala i satima kukala oko svakakvih problema.

Međutim, uvek bi uradila suprotno od mog saveta i to me ljutilo. Onda sam, kad se poslednji put požalila, rekla da ne znam šta bih joj kazala na to. Ispričala je tada kako ima nekoliko bezveznih predloga drugih prijateljica i kako misli da uradi nešto sasvim četvrto. Onda sam shvatila da sam do tada ja bila na listi tih saveta kojima se rugala.

Zaključak

Vro je teško ne pričati kad vas ne pitaju o nečemu. Ali duboko u sebi svi mi osetimo kad nekom zaista zatreba savet, a kad bi da samo priča. Naučila sam da prepoznam tu razliku. Onda onoj prijateljici više nisam bila zanimljiva, a i ja sam shvatila da mi takvi ljudi ne trebaju.

Pročitajte još:

Odgovaraj jednostavno na pitanja

Uhvatim sebe da ponekad odlutam u razgovoru. Jednom me je suprug pitao da li ću sutradan ići u prodavnicu, a ja sam počela da mu pričam svoje planove za ceo taj dan. A to ume da bude dosadno. Ipak, shvatila sam da su ovi kratki odgovori odlični za muškarce, a da mojim prijateljicama ne smeta moje brbljanje. U suprotnom bi pomislile da smam ljuta i da neću da pričam s njima.

Zaključak

Ovo pravilo koristim samo s muškarcima. Sa ženama je besmisleno. Mi za razliku od muškaraca, volimo da uđemo u srž stvari.

U svađi s partnerom pričajte o sebi

Dugo sam u teoriji znala za ovo pravilo – da je tu da ne povrediš druge, ali nije ga lako primeniti, posebno usred svađe. Lakše je reći – ti si taj koji zaboravi da pokupi decu iz škole umesto – ja nemam uz sebe čoveka na kog mogu da se oslonim.

Jednom smo se muž i ja posvađali i ja sam, umesto da nastavim da vičem, spustila ton i kazala mu da sam usamljena i izgubljena kad se svađamo. Bio je šokiran. Onda je seo pored mene i počeli smo da pričamo kao što nismo godinama.

Zaključak

Ovo definitivno funkcioniše. I dalje se posvađamo, ali ne kao ranije, ne vičemo, više se raspravljamo nego što se svađamo. I trudimo se da ne krivimo ono drugo.

Očekivala sam da će ovaj eksperiment biti zabavan i lak, a u stvari je bio vrlo težak. Ispostavilo se da moraš da budeš vrlo jako da mi ispoštovao sva pravila i prestao da radiš ono što inače radiš. Zbog nekih stvari se i dalje osećam vrlo loše, npr. moj odnos s kolegama je i dalje loš, pa moram da tražim premeštaj ili nov posao. Da sam doslovno ispoštovala sva pravila, verovatno bih izgubila i posao i porodicu. Ili sam možda samo previše ozbiljno shvatila ove preporuke…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram