Džejn Fonda na dodeli Oskara Foto: EPA

Kada se Džejn Fonda popela na scenu da predstavi najbolji film na dodeli Oskara, nešto je na njoj bilo drugačije. Prvi put se u javnosti pojavila sa "sedom" kosom.

Mlada Džejn Fonda je podilazila ukusu muškaraca sa kojima je bila i zahtevima filmskih producenata koji su je prihvatali samo kao plavušu. Kako je otkrila u svojim memoarima – to je bio njen zaštitni znak iza kog se krila. I kada je rešila da se ošiša, i dalje nije imala hrabrost da pokaže prirodnu sebe. Danas, u 82. godini izgleda kao da je odbacila teret i prikazala se u najboljem svetlu koje je odraz svega što joj je u životu zapravo bilo važno.

Iako je seda kosa savršeno prirodna, odluka da je promoviše kao normalan deo starenja je zapravo bio pokazna vežba, a Džejn se baš potrudila. U frizerskom salonu je provela sedam sati. Njen frizer Džek Martin je na svom Instagramu pokazao kako je izgledao ceo proces farbanja u srebrnu nijansu koja najviše liči na sedu kosu. Dok je on farbao i šišao, Džejn je radila na svojoj knjizi, učila je tekst uloge koju ima u popularnoj Netflix seriji, čitala je vesti i odgovarala je na mejlove.

Džejn Fonda
Džejn Fonda; Foto: Profimedia.rs

Farbanje u sedo za Džejn Fondu nije slučajno baš sada. To je savršena višnja na torti sve radikalnijeg aktivizma kojim se glumica bavi. Samo dva dana pre dodele Oskara, posle pet hapšenja u Vašingtonu zbog građanske neposlušnosti, glumica je u Los Anđeles donela protest i kampanju „Fire Drill Friday“ posvećenu klimatskim promenama. Na dodeli Oskara je važne tačke svog aktivizma i modne održivosti naglasila haljinom Elie Saab koju je već nosila 2014. na Kanskom filmskom festivalu i crvenim protestnim kaputom za koji je nedavno rekla da je „poslednji novi komad garderobe koji će kupiti u životu“.

Povezane vesti

– Vidite ovaj kaput? Trebalo mi je nešto crveno, izašla sam i našla ovaj kaput na rasprodaji. To je poslednja stvar koju ću ikada kupiti. Ljudima govorim: zaista ne treba da nastavljamo da kupujemo, ne treba u šopingu da tražimo svoj identitet, ne treba nam više stvari, onda i ja moram da krenem tim putem. Zato neću više kupovati odeću – rekla je na protestu „Fire Drill Fridays“.

U duhu njene današnje borbe za važne stvari, ne smemo zaboraviti ni 70. godine prošlog veka kada je protestvovala protiv američkog napada na Vijetnam. Pošto je 1972. posetila tu zemlju, američka javnost je proglasila izdajicom Hanoi Džejn. Kasnije je protestvovala i protiv vojne intervencije u Iraku i nasilja nad ženama. Osnovala je i neprofitabilnu organizaciju „Women’s Media Center“ čiji cilj je da kroz medije i obrazovanje poveća svest o jednakosti polova, a svoj humanitarni rad usmerava na obrazovanje, reproduktivno zdravlje adolescenata, zaštitu okoline i umetnost.

Fonda je dobar deo života posvetila svojim pravilima. Bez obzira da li se radi o njenoj srebrnoj kosi i „staroj“ haljini na dodeli Oskara ili aktivizmu zbog kog je nosila lisice umesto nakita i boravila u zatvoru, ona je jedna od retkih koja dosedno šalje inspirativne poruke o stvarima koje bi ovaj svet učinile boljim mestom. And Oscar goes to…

Aktivizam na dodeli

Turbulentno vreme u kom živimo i potrebu za promenama najbolje oslikava aktivizam dobitnika, nominovanih i gostiju na ovogodišnjoj dodeli Oskara. U svom govoru koji je održao pošto je dobio nagradu za najboljeg glumca Hoakin Finks je rekao: „Pričamo o borbi protiv uverenja da jedna nacija, jedan narod, rasa, rod ili vrsta imaju pravo da dominiraju, kontrolišu i koriste i eksploatišu druge nekažnjeno. U životu sam bio prevarant. Bio sam sebičan. Ponekad sam bio okrutan, težak za saradnju, zahvalan sam što mi je toliko ljudi u ovoj prostoriji pružilo drugu šansu. I mislim da smo najbolji kada podržavamo jedni druge“, rekao je Finiks i istakao da je najveća uloga poznatih da daju glas onima koji ga nemaju, bilo da se govori o jednakosti polova, rasizmu, pravima LGBT populacije, ostalim ljudskim pravima ili pravima životinja.

Glumica Sigurni Viver je u svom govoru rekla da su sve žene superheroji, a Natali Portman je u Dior kreaciji, ne otkrivajući ni centimetar gole kože demonstrirala kako se šalje kompetentna feministička poruka. Njen crni ogrtač je po sebi imao izvezena imena žena režisera koje su ove godine bile uskraćene od nominacija. Suptilna solidarnost je njene stavove o jednakosti polova učinila izuzetno snažnim i vidljivim bez ijedne reči.

Osim Džejn Fonde još sedam žena su obukle stare haljine jer veruju da je održiva moda važna za dobrobit planete – Margo Robi, Saaoirse Ronan, Lea Seudoux, Ketlin Dever, Arijan Filips, Olivija Kolman i dizajnerka Sendi Pauel.