prognoza poplave
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Facebook/Marko Cubrilo, Nova.rs

Postoji i opasnost od poplava.

Meteorolozi uveliko najavljuju da se sa zapada približava nevreme ka Srbiji koje će doneti obilne padavine, grad i olujni vetar, a kiše će u 24 sata pasti kao za mesec dana.

Nakon upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda, oglasio se i meteorolog Marko Čubrilo na Fejsbuku.

On je, između ostaliog, naveo i u kom tačno periodu danas stiže nevreme.

„Zapadne predele regiona je već zahvatilo pogoršanje uz kišu i grmljavinske pljuskove. Ovo pogoršanje je posledica širenja uticaja ciklona nad Sredozemljem koji će danas tokom dana preko regiona premeštati zonu jakih nestabilnosti u sklopu kojih će lokalno osim gmljavinskih pljuskova biti i vremenskih nepogoda gde može biti vrlo jakog, nakratko i orkanskog severozapadnog vetra, jake kiše, snažne grmljavine i pojave tuče/grada. Najveća opasnost od jačih grmljavinskih oluja trenutno stoji nad istokom Hrvatske, istokom i severoistokom BiH, većim delom Vojvodine, zapadne Srbije i Šumadije jer bi tamo frontalne nestabilnosti trebalo da stignu između 14 h i 17 h kada je energije u atmosferri za ovakve razvoje najviše. Nad ostalim delom Srbije veći deo dana sunčan i tropski topao uz maksimum i do oko +35 stepeni Celzijusa, dok će na zapadu regiona biti osetno hladnije uz maksimume oko +18 stepeni Celzijusa“, kaže Čubrilo.

Onda u toku noći obilnu kišu i grmljavinske pljuskove u naletima opet mogu očekivati delovi istočne Hrvatske, istok BiH, zapad Srbije i veći deo Vojvodine, posebno zapadni delovi, dok bi se u nedelju padavinska zona premeštala dalje na istok i do večernjih časova bi trebalo da zahvati i jugoistok Srbije. Ali delovi Srbije južnije i istočnije od Velike Morave imali bi znatno niže akumulacije u odnosu na ostali deo ove države, osim na lokalnom novou gde bi bilo jačeg pljuska, kaže Čubrilo.

Pročitajte još:

On upozorava posebno na količinu padavina.

„Delovi regiona gde se oblačni sistemi najduže zadrže bi mogli akumulirati od 40 mm do 150 mm taloga, lokalno i oko 180 mm taloga. Za kratko vreme ovu su veoma visoki padavinski totali i velikom delu ovih oblasti će prevazići mesečnu prosečnu sumu za septembar. Kao posledicu toga treba očekivati nagli porast manjih rečnih tokova, opasnost od njihovog izlivanja, pojavu podrumske vode, vode na njivama, pojavu odrona i klizišta. Veće reke se sigurno neće izlivati tako da opasnosti od poplava na širem prostoru nema. U nedelju maksimumi od +12 do +19, a na istoku i jugoistoku regiona od +22 do +26 stepeni Celzijusa.“

Ciklon će na sreću brzo odmicati na jugoistok, tako da će već u ponedeljak posle kišovitog jutra tokom dana uslediti prestanak padavina i razvedravanje, te će posle podne uglavnom biti pretežno sunčano uz umeren, severozapadni vetar. Dnevni maksmum biće od +22 do +27 stepeni Celzijusa.

„Od utorka do narednog vikenda noći će biti sveže uz lokalnu pojavu magle i minimume od +7 do +16 stepeni Celzijusa, dok će se maksimumi kretati iznad proseka, ali na kao ovih dana i trebalo bi da iznose od +22 do +28 stepeni Celzijusa.
Za naredni vikend postiji mogućnost prolaznog pogoršanja uz kišu i umereno zahlađenje“, poručuje Čubrilo.

Sve u svemu, kako kaže meteorolog, pred nama je veoma jaka promena vremena.

„Osim jačeg zahlađenja i kiše, biće uslova i za lokalnu pojavu snažnih vremenskih nepogoda uz obilnu kišu, prolazno orkanske udare vetra, obilnu kišu i pojavu tuče/grada. Smirivanje atmosfere biće u ponedeljak.“

BONUS VIDEO: