Samo u Srbiji: Vrtić koji se greje na peć staru 100 godina (FOTO)

Lifestyle 19. okt. 202107:35 > 09:05
Podeli:
Foto: Neven Milinković / Panthermedia / Profimedia

U selu Ljubava, kod Kruševca, nalazi se mala škola “Brana Pavlović” u sklopu koje postoji i vrtić. Škola pokriva samo prva četiri razreda, a sva deca koja dolaze, greju se na, više od vek stare, peći.

„Vidite dokle smo dogurali, pa ni u 18. veku se deca na ovome nisu grejala“, navedeno je uz fotku peći koja je uzburkala društvene mreže.

 

Foto:  Privatna arhiva /nova. rs

 

“Brana Pavlović” je državna ustanova koja se nalazi na 25 kilometara od Kruševca. Ima četiri prostorije rezervisane za prva četiri razredna osnovne škole, a uz to postoji i takozvani vrtić, u kojem deca provode nekoliko sati dnevno. Do skoro su se grejali na struju, uz pomoć malih i slabašnih grejalica, otkriva za Nova.rs P.M. ujak deteta koje tu ide u predškolsko.

“Prozori su katastrofa, ljudi iz sela dolaze da bi farbali prozore. Do skoro nisu imali ni WC, to je skoro sazidano. Tepihe su takođe morali roditelji da kupuju. Vaspitačica koja tu radi, od svoje plate kupuje kutije za igračke, a njen suprug pravi ormare za vrtić. Ispade to kao samofinansirajuća ustanova”, objašnjava izvor.

Ove zime, deca iz sela Ljubava, osuđeni su na peć na drva, koju loži čistačica, a ukoliko roditelji žele bilo kakvu promenu, moraće sami da je finansiraju.

Ipak, kada je fotografija peći objavljena na društvenim mrežama, direktorka predškolske ustanove “Nata Veljković” sa kojom je “Brana Pavlović” povezana, dolašla je u selo Ljubava i raspitivala se o fotografiji.

“Pitala je odakle roditeljima ta fotografija i ko je dao odobrenje da oni uđu uopšte. Kao da nije htela da se sazna.”

***
Bonus video: Vetroparkovi budućnost je u energiji vetra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar