Samo u Srbiji: Divlja banja na livadi – „leči sve“, a besplatno

Lifestyle 20. jun. 202211:55 > 11:56
Podeli:
Foto:Nova.rs

Sirčanska banja kod Kraljeva nalazi se bukvalno pod vedrim nebom, zabačena je i bez ikakvih uslova za banjanje, ali je puna gostiju.

Zbog nedovoljno mesta u bazenima, mnogi od kuće donose i rashodovane kade koje napune lekovitom vodom. Ovde nema ordinacija i lekara – terapiju blatom doziraju sami.

Dok su zatvorene dve poznate Banje u okolini Kraljeva – Mataruška i Bogutovačka, potpuno divlja Sirčanska banja na padinama Kotlenika, na nekoliko kilometara od centra Kraljeva, sve je posećenija.

Besplatna je, a kako kažu posetioci, leči sve. Na malenom banjskom platou visoko u brdima, od jutra do mraka tiska se na stotine ljudi. Zbog nedovoljno mesta u bazenima, mnogi su od kuće doneli i rashodovane kade koje napune lekovitom vodom i banjaju se do mile volje.

Foto:Nova.rs

Lekovitost Sirčanskih izvora stručnjaci nikada nisu potvrdili, ali penzioner Dušan Nikolić iz Kraljeva, skoro svakog dana maže blatom od glave do pete, pa čak i zimi.

“Imao sam opasne bolove u vratu pre 15 godina. Kasnije mi se to proširilo i na desni deo leđa. Fizikalna terapija nije mogla da mi pomogne. Neke komšije su mi rekle da počnem da se mažem blatom u Sirčanskoj Banji. Tako sam se vezao za ovo mesto, a bolovi su prestali”, priča Jovanović.

Pročitajte još:

Kažu da ima dana kada se na na livadi ili u Banji, dnevno okupi i po 300 ljudi. Parkirani automobili pored puta su sa registracijama skoro svih gradova od Beograda do Kraljeva. Jedni su u bazenima ili kadama, a drugi namazani blatom sede u “plastenicima” pod suncem, kako bi se brže osušili.

Banjanje na livadi među zabranima Kotlenika se ne naplaćuje, ali kućni red i priroda moraju da se poštuju. Sirčansku banju posećuju uglavnom "dnevni" gosti, ponajviše Kraljevčani, a onima koji ne vole da putuju meštani za najviše 200-300 dinara nude kadu i smeštaj u svojim kućama.

“Namazanog blatom ni rođena majka me ne bi prepoznala, ali se mažem zbog bolova u kostima”, kaže Dragutin Petrović.

Voda i blato Sirčanske Banje, čija lekovitost još nije detaljno ispitana, sadrže preko dvadeset minerala i hemijskih elemenata, uz stalnu temperaturu između oko 18 stepeni Celzijusa. Po narodnom verovanju, leči mnoge boljke - od kostoblje, bolesti unutrašnjih organa, do kožnih, pa i neuroloških bolesti.

Banja “proradila” posle zemljotresa

Posle zemljotresa koji je 2010. godine pogodio Kraljevo, jedan od izvora počeo je da šiklja trostruko jače, a voda u njemu koja je inače sumpornog ukusa, dobila je i slanu notu. Voda sa česme se zbog lekovitog svojstva, unosi u organizam povremeno.

***

Bonus video: Banje u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar