FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORCIC/ bg, Facebook/Marko Čubrilo

Ledeno do vikenda.

RHMZ je najavio da u naredna dva sata u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije tek ponegde se očekuje provejavanje slabog snega, međutim upozorenje na ledene dane objavljeno na sajtu na snazi je od danas do 11. februara.

„Umereni i jaki jutarnji mrazevi, od -12 do -5 °C, očekuju se do subote ujutru, na planinama i do -20 °C. Dnevne temperature će do petka biti u intervalu od -2 do 2 °C, a danas i sutra ponegde se očekuju i ledeni dani. Od vikenda porast temperature“, ističe RHMZ.

Foto: Hidmet

Prema prognozi, u Srbiji će danas ujutru biti umeren mraz i magla. Na severu Srbije pretežno sunčano, u ostalim krajevima umereno do potpuno oblačno, još ujutru na zapadu i jugozapadu uz provejavanje slabog snega. Duvaće slab i umeren, u planinskim predelima istočne Srbije povremeno jak, severozapadni vetar. Najniža temperatura od -10 do -5 stepeni, a najviša od -3 do 2 stepena.

U Beogradu će ujutro biti umeren mraz. Biće malo i umereno oblačno, sa dužim sunčanim intervalima i hladno – ledeni dan. Najniža temperatura biće od -8 do -5, a najviša oko nula stepeni.

Foto: Hidmet

Do narednog vikenda uglavnom suvo i hladno, posebno u toku noći, a meteorolog amater Marko Čubrilo dao je detaljnu prognozu za naredni period.

„U utorak posle vrlo hladnog jutra u toku dana uglavnom pretežno sunčano i hladno, samo ponegde na planinama južne Srbije, severne Crne Gore i delova BiH provejavanje snega. U sredu se računa na nešto više vlage u atmosferi tako da bi u sredu pred zoru nad većim delom Srbije uz naoblačenje moglo biti slabih, snežnih, padavina, najčešće u obliku provejavanja. Slabijih snežnih padavina bi u sredu tokom dana moglo biti i nad jugom i jugozapadom Srbije, severom C.Gore i većim delom središnje i istočne BiH. Ne očekuje se bitna promena visine snežnog pokrivača. Vetar će biti slab istočni i severoistočni, a dnevni maksimum uglavnom do -2 do +2 stepena Celzijusa.

Foto: Hidmet

U četvrtak i petak jutra ponovo dosta hladna i uz vedre noći minimumi bi ponegde u nizijama mogli padati ispod -10 a, na planinama i ispod -17. Dnevni maksimumi uz sunčano vreme u postepenom porastu i u petak bi se trebale kretati od +7 na zapadu do oko +2 na istoku regiona. Na planinama hladnije.

Za naredni vikend će se jezgro anticiklona na kratko izmestiti nad središnju Evropu što će preko nas usloviti premeštanje slabog hladnog fronta koji će doneti prolazno naoblačenje i manje otopljenje uz slabljenje i prestanak jutarnjeg mraza. Padvine se uglanvom očekuju nad istokom Hrvatske, istočnom i središnjom BiH, Srbijom i severom C.Gore. U nizijama će biti kiše, susnežice i senga, a preko 800mnv prolazan sneg. Vetar će okrenuti an severozapadni smer, dok će se u nedelju dnevni maksimum kretati do oko +1 na jugoistoku i istoku do oko +8 na zapadu regiona.

Početkom sledeće nedelje polje anticiklona će se ponovo situirati nad nas, a preko njega će se uspostaviti toplo, jugozapadno vazdušno strujanje. Do oko 17.06. verovatno će preovlađivati suvo i relativno toplo vreme uz slabe jutarnje mrazeve i dnevne maksimume od +3 do +12 stepeni Celzijusa.

Pročitajte još:

Na putanje da li je to kraj zimskih scenarija, još nema odgovora ali gledajući večernje parametre na ECMWF modelu vrlo je varovatno da ćemo krajem februara i početkom marta imati uslove za nove hladne prodore. Model nastavlja da simulira naglo slablejnje zapdnih vetrva posle 17.02. pri čemu sada srednja linija svih članova niza oko 23.02. na kratko olazi ispod nule (okretanje vetrova na istočne), dok bi zatim barem do oko 20.03. zapadni vetrovi bili slabiji od proseka.

Sve to upućuje na mogućnost hladnijeg vremena krajem meteorološke zime i početkom meteorološkog proleća. Koliko će to potencijalno zahlađenje biti jako i hoće li doneti kasnu pojavu snega i u nizijama regiona za sada nije moguće reći ali sudeći po trenutnim parametrima tako nešto nije nemoguće“, navodi Čubrilo uz napomenu da su izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, a za zvanične informacije treba pratiti državne prognostičke zavode.

***

Bonus video: Vremenska prognoza za 7. februar 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar