Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Čim grane prvo sunce ribolovci uzimaju svoje štapove i spremaju se za uživanje. Prošle godine su doduše poskupele cene za dozvole za rekreativni ribolov, te otkrivamo šta vam je sve potrebno kako biste tu dozvolu dobili i koliko to sve košta.

Dozvolu za rekreativni ribolov možete kupiti za kalendarsku godinu (godišnja dozvola), za jedan dan (dnevna dozvola), odnosno za više dana, a najviše do sedam dana (višednevna dozvola). Samostalan ribolov postaje moguć ukoliko obezbedite tu dozvolu, koju možete dobiti preko klubova sportskog ribolova. Korisnik izdaje dnevnu i višednevnu dozvolu za rekreativni ribolov za ribolovne vode koje su mu ustupljene na korišćenje.

Cena dnevne dozvole na svim ribarskim područjima iznosi 1.000 dinara, a višednevne dozvole na svim ribarskim područjima iznosi 2.000 dinara.

Godišnja dozvola za rekreativni ribolov važi na svim ribolovnim vodama Republike Srbije, osim u zaštićenim područjima.

Rekreativni ribolovac može koristiti najviše tri štapa sa po dve udice na svakom štapu, prema informacijama sa sajta SrbijaŠume. Lica mlađa od 14 godina mogu obavljati rekreativni ribolov bez dozvole, jednim štapom u prisustvu osobe koja poseduje dozvolu za obavljanje rekreativnog ribolova.

Ribolovac je dužan da vodi evidenciju o ulovu na jedinstvenom obrascu (E-1), a na kraju godine on tu evidenciju dostavlja korisniku na kraju tekuće godine, koji mu ne može izdati dozvolu za sledeću godinu ako nije dostavio evidenciju ulova za prethodnu.

Godišnja dozvola na području Beograda npr. košta 7.000 dinara, a interesantno je da za lica starija od 65 godina, žene i lica sa telesnim oštećenjem od 60 do 80% – ta cena upola manja.

Takođe, za lica sa telesnim oštećenjem od 80% i više, lica sa potpunim gubitkom radne sposobnosti, za vojne invalide i civilne invalide rata sa telesnim oštećenjem od 60% i više i lica mlađa od 18 godina cena godišnje dozvole 600 dinara.

***

Bonus video: Kao u priči o dedi i repi, žena za ribu, muž za ženu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare