Raskošna biljka za terasu kojoj hladnoća ne može ništa

Podeli:
cveće za jesen
Foto: Olga Korica / Alamy / Alamy / Profimedia

Odličan lek za tmurne jesenje dane je erika – prelepa biljka koja unosi vedrinu na balkon, a hladnoća joj ne može ništa.

Ako vas put ovih dana nanese na pijacu, cvećaru ili u neki baštenski centar, sigurno ćete naići na biljke sitnih cvetića u beloj, ljubičastoj, roze, crvenoj boji, koje su sada lepše nego ikada. To su erike, biljke koje svu svoju lepotu pokazuju u jesen, kad druge odlaze na zimski san, pišu na sajtu Heathersociety.org.

Eriku često mešaju sa vresom, ali ove biljke nisu iste. Naime, vres ima mnogo manje listiće, ima sitnije cvetiće i cveta leti i tokom jeseni. S druge strane, erika je u punom cvatu tokom hladnijih dana, posebno u kasnu jesen, zimi i u rano proleće.

cveće za jesen
Foto: – / Panthermedia / Profimedia

Ako biste da terasu ili baštu ovih dana fino ukrasite, erika je pravi izbor.

Voli niske temperature

Mnogi upravo u ovim mesecima biraju erike jer njima odgovaraju niske spoljašnje temperature. Naime, temperatura koja se kreće između pet i 15 stepeni idealna je za njihov rast i razvoj.

Ovo cveće voli da povremeno bude na sunčevim zracima i tada može da čak menja boju. Ipak, sunce mu nije neophodno za cvetanje. I ako je vaš balkon okrenut severnoj strani ili pak u zimskim mesecima dobija samo sat-dva sunčeve svetlosti dnevno, erikama to neće smetati.

Unosi boje na balkon

Erika ima u najrazličitjim nijansama – beloj, roze, ljubičastoj, crvenoj boji. U dane kad praznimo terasu i zelenilo s njega nestaje, erike će mu dati neodoljivu boju koja će ulepšati i najtmurniji zimski dan.

View this post on Instagram

The boot of a household that bothers plants (covered in compost) and 2 pots made up as a gift for my son's beloved great grandfather. He loved them. Not any great feat I know, but I love how easy it was to pull together pots of evergreen colour, and I am now utterly besotted with heathers, heaths and the rest of the family. Probably one of my favourite scents ever, up there with 'ferny Scottish woodland' (real official name). #heathercalluna #heathererica #heath #heather #evergreenpots #skimmiarubella #gaultheria #ericaceouscompost #pottedgarden #scentofheather #containergardening #pottedplantsforbees #plantsforbees #treeheather #ericagracilis #callunavulgaris #ericaarborea

A post shared by The Doorstep Gardener (@the_doorstep_gardener) on

Uz to, erike se sjajno međusobno kombinuju, s tim što u istoj saksiji ili žardinjeri među njima treba da ostavite bar 15 centimetara razmaka. Tako će se koren lepo razviti, a i tako ćete dobiti divnu paletu boja koja vam je najdraža i koja najbolje ide uz vašu terasu.

Pročitajte još:

Laka za održavanje

Još jedna prednost erika je to što traže zaista vrlo malo pažnje, a daju mnogo. Naime, kad ih posadite u saksije, koje obvezno moraju da imaju rupice na dnu za što bolju drenažu, pazićete o njoj samo jednom do dvaput nedeljno – toliko često je treba zalivati.

A kad se nekoliko nedelja nakon sadnje erike priviknu na nov dom, dovoljno je da ih zalivate samo jednom nedeljno.

Osim dobro dreniranog tla i povremeno pomalo sunca, erikama ne trebaju nikakvi posebni uslovi. Štaviše, dodatno đubrivo im samo šteti, pa stručnjaci savetuju da ga svakako izbegavate. Kad zima prođe, biće dovoljno da otkinete cvetove i grančice koji su se sasušili da bi novi mogli da rastu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar