Foto: Astronaut Images / Caia Image / Profimedia

Postoje stvari koje svakodnevno koristimo u svojoj kuhinji koje nam se čine običnim, a nikada nismo razmišljali o tome koliko opasne mogu da budu.

Bright Side je naveo neke od njih.

Plastične posude za hranu

Da bi plastika postala fleksibilna, neki proizvođači dodaju posebne hemikalije koje mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Pročitajte još:

Sudopera

Ako čestice hrane s vašeg posuđa ostanu neko veme u vašoj sudoperi, počinju da stvaraju plodno tlo za bakterije poput salmonele i mnogih drugih. Kuhinjska sudopera može biti stvarno prljavo mesto.

Sunđeri za pranje posuđa

Prosečan kuhinjski sunđer vrlo brzo uzgaja bakterije. Ispiranjem sunđera ne sprečava se razmnožavanje štetnih patogena. Da biste ubili bakterije, mokar sunđer možete da stavite u mikrotalasnu peć ili je operite u mašini za sudove.

Sunđer za sudove
Sunđer za sudove; Foto: Dmitry Tkachuk / Alamy / Alamy / Profimedia
Daske za sečenje

Za sečenje mesa i povrća koristite različite daske. Sirovo meso može da sadrži bakterije koje uzrokuju ozbiljne bolesti. Osim toga, nikada nemojte koristiti oštećene daske jer su pukotine savršeno mesto za razmnožavanje bakterija.

Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe jedna su od najprljavijih stvari u kuhinji. Stalno ih koristimo i dodirujemo, nakon pranja ruku, ponekad i pre, a zatim i tokom kuvanja. Tako bakterije mogu da uđu u hranu koju pripremate.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)