Foto: TANJUG/AP Photo/Jeri Clausing

Škrinja sa blagom, puna zlata, dragulja i drugih dragocenosti u vrednosti više od milion dolara pronađena je u Stenovitim planinama na zapadu Severne Amerike.

Sakupljač antikviteta Forest Fen sakrio je bronzanu škrinju u divljini pre više od deset godina i proglasio početak javnog lova na blago.

Stotine hiljada ljudi tražilo je škrinju, a mnogi su dali otkaz na poslu i iskoristili životnu ušteđevinu kako bi krenuli u lov na blago.

Tokom potrage poginulo je najmanje četvoro ljudi, piše BBC.

Fen je izjavio da je škrinju pronašao muškarac iz istočnog dela SAD.

„Bila je pod vedrim nebom u području bujne šumske vegetacije Stenovitih planina i nije pomerena sa mesta gde je sakrivena pre više od deset godina“, rekao je Fen, osamdesetdevetogodišnji milioner iz Novog Meksika.

On je dodao da ne poznaje čoveka koji je pronašao blago, ali da je njegova pesma pod nazivom „Uzbuđenje potere“, koju je objavio u autobiografiji 2010. godine, vodila pronalazača do tačnog mesta gde je sakrivena škrinja.

Fen je za jedan lokalni list izjavio da pronalazač nije želeo da se objavi njegovo ime, ali da je potvrdio otkriće tako što je poslao fotografiju.

Prema rečima milionera, u škrinji teškoj devet kilograma su se, osim retkih novčića i komada antičkog nakita, nalazile figure životinja iz pretkolumbove ere, praistorijska zlatna ogledala i drevna kineska lica od žada.

Na pitanje kako se oseća zbog činjenice da je njegovo blago pronađeno, Fen je rekao da mu je donekle drago, ali da je u određenoj meri i tužan jer se potraga završila.

Komentari

Svi komentari (0)