Priča o čudotvornoj vodi s Kalemegdana

Lifestyle 27. okt. 202114:20 > 14:31
Podeli:

I danas se veliki broj vernika okupio kod kapele svete Petke sagrađene na Kalemegdanu, na izvoru vode za koju se veruje da je lekovita.

Flašice punjene vodom s ovog kalemegdanskog izvora putuju širom sveta jer se veruje da leči sve koji je uzimaju s verom i ljubavlju prema svetoj Petki, zaštitnici žena, ali i čuvarki bolesnih i siromašnih.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sveta voda koja izvire uz kapelu svete Petke navodno prvenstveno isceljuje bolesti očiju, ekceme na koži i licu, ali i druga oboljenja. Naravno, uz molitvu.

Međutim, izvor je bio tu i pre kapele, a o njemu su se ispredale i drugačije legende.

Pročitajte još:

Kapela svete Petke je podignuta u periodu kada su mošti ove svetiteljke premeštene u Beograd na molbu kneginje Milice i danas stoji uz crkvu Ružica.

Na Vikipediji je podeljeno narodno predanje koje ukazuje na to da je i crkva Ružica u vezi sa tim izvorom – priča je o vitezu koji je pronašao izvor lekovite vode na ušću dveju reka. Nakon što se kraljeva kći se izlečila tom vodom, iznad izvora je podignuta crkva koja je ponela njeno ime – Ružica.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Još jedna priča u centru ima ovaj čudotvorni izvor. Navodno je tokom istorije samo jednom presušio, i to iznenada, na samom početku Prvog svetskog rata. Narod je to protumačio kao najavu velikog zla. A kada je poslednjih ratnih meseci voda ponovo potekla, u februaru 1918. godine, vratila se nada u slobodu…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar