krsna slava i korona
Foto: Shutterstock

Kako ćemo proslavljati slave ove jeseni kad korona i dalje hara? U susret sezoni slava epidemiolog Zoran Radovanović za portal Nova.rs govori šta je najpametnije činiti.

Ova jesen nije kao druge jer više nego ranije strahujemo od dana koji su pred nama, pa se, između ostalog, mnogi pitaju i kako ćemo ove godine obležavati slavu. Tradicija kaže da su stubovi slave kolač, vino, slavska sveća i žito, ali malo koja slava u Srbiji može da prođe bez gostiju, za koje domaćice danima unapred spremaju bogatu gozbu. Šta sada činiti kad korona hara, a stručnjaci najavljuju novi pik?

„Jasno je da svako okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru predstavlja rizik. Međutim, život mora da se nastavi. Dakle, treba slaviti slavu, ali uz sve mere opreza“, priča za portal Nova.rs prof. dr Zoran Radovanović.

Šta to zapravo znači, čime da se vodimo i kako s gostima?.

„Na slavu mogu da dođu rođaci i bliski prijatelji. Takođe, otvoren prozor, ako vreme dopusti, smanjuje rizik zaražavanja“, priča doktor Radovanović i ističe da fizičku razdvojenost ne treba shvatiti kao znak otuđenja ni emocionalne distance.

Naime, nikako ne treba smetnuti s uma da, koliko je moguće, treba održavati razmak između prisutnih. To svakako znači manje gostiju nego inače, ali moguće je i praktično se organizovati.

„To znači da u manjem prostoru treba organizovati da ne dođu svi gosti istovremeno. Pored toga, treba imati razumevanja prema starima i osetljivima, pa se ne ljutiti ako se izvine i ne dođu. Čak je uputno savetovati im da ne dolaze“, ističe naš sagovornik.

Pročitajte još:

Pored toga, kako bismo što više smanjili rizik od zaraze, epidemiolog Radovanović ima i savet za pranje sudova, koji se uvek nagomilaju u sličnim prilikama,

„Posuđe valja prati u mašini na višoj temperaturi ili u rastvoru sapunice, odnosno deterdženta. Nije dovoljno samo plaknuti čaše vodom“, upozorava Zoran Radovanović.

Vrlo je važno i da budemo svesni da goste nikako ne treba primati ako bilo koji član domaćinstva ima temperaturu ili se ne oseća dobro.

Ipak, u svemu ovome prof. dr Radovanović vidi i dobru priliku za promenu.

„Ovo je prilika da se uvidi besmisao slavljenja novokomponovane ‘elite’, sa zakupljivanjem kafanskog prostora, muzikom, grljenjem, skakanjem i dranjem“, zaključuje naš sagovornik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare