Foto: Andor Bujdoso / Alamy / Alamy / Profimedia

Svi smo već navikli na savete po pitanju pranja zuba, a najčešći su usmereni na potrebu pranja zuba barem dva puta dnevno, i to po dva minuta.

Ovaj savet mogao bi biti pogrešan, prema rečima dr Džozefin Hiršfeld, predavačice restaurativne dentalne medicine na Univerzitetu u Birmingemu, piše Index.

Pročitajte još:

Umesto toga bolje je četkati zube četiri minuta, jer tako uklanjate više naslaga, a četkanje zuba više od dva puta dnevno zapravo može učiniti više štete nego koristi.

Plak je lepljiva, bezbojna ili bledožuta naslaga koja se stvara na zubima i sastoji se od bakterija koje žive u našim ustima. Ako se ne reši, nakupljanje plaka može dovesti do karijesa ili bolesti desni.

„Trenutni dokazi ukazuju na to da je trošenje više vremena na četkanje put do čistijih zuba“, napisala je u članku za The Conversation.

„Ovo produženo vreme pranja znači da možemo efikasnije očistiti zube i doći do onih teško dostupnih mesta. Naime, pazite da ne perete prečesto (recimo više od dva puta na dan) i izbegavajte korištenje četkica s tvrdim vlaknima ili pasta s abrazivnim delovanjem, jer to takođe može oštetiti naše zube i desni“, rekla je.

***

Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)