Pet stvari koje ruše mir u spavaćoj sobi i valja ih izbaciti

Podeli:
spavaća soba
Foto: Aleksei Isachenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Spavaća soba treba da bude vaša oaza mira, a enterijer treba da vam obezbedi prijatan osećaj i dobar san. Zato je neke stvari bolje izbaciti iz spavaće sobe.

Neki ljudi dolaze u svoju spavaću sobu samo kada je vreme za spavanje, dok drugi u njoj provode veći deo svog dana. Oni u njoj vežbaju, jedu, rade i opuštaju se, zbog čega im je ova prostorija najčešće puna stvari, piše City magazine.

Postavlja se pitanje da li je dobro da vam spavaća soba bude pretrpana stvarima? Stručnjaci smatraju da nije, a evo šta oni savetuju da obavezno izbacite iz svoje spavaće sobe:

Obuću za napolje

Patike i cipele prenose bakterije i prljavštinu po stanu, zbog čega je najbolje skinuti ih odmah po ulasku u dom i po mogućstvu skloniti u cipelarnik. Svakako nije zdravo spavati u istoj prostoriji sa njima, a bogami nije ni prijatno zbog mirisa koji stvaraju.

Budilnik ili mobilni telefon

Prizor budilnika kada se probudite usred noći izaziva anksioznost jer on čini da razmišljate koliko vam je još malo ostalo vremena za spavanje. Takve misli, naravno, sprečavaju vas da ponovo utonete u san. Isto važi i za mobilne telefone, ako vas oni bude. Stručnjaci preporučuju da oba predmeta stavite u hodnik ispred spavaće sobe ili u sobu pored. Na taj način ćete i biti sigurni da ćete stvarno ustati kada je potrebno, jer nećete moći da se krijete iza činjenice da ste nesvesno ugasili sat ili telefon čim se čuo zvuk za buđenje.

spavaća soba
Foto: DEZAIN_Junkie / Alamy / Alamy / Profimedia

Porodične fotografije

Jedno od pravila feng šuija je da slike vaših članova porodice ne treba da stoje u spavaćoj sobi, već u dnevnom boravku. Smatra se, naime, da one izazivaju brigu kod ljudi, jer ih podsećaju na obaveze koje imaju prema članovima porodice, ali i na njihove probleme zbog bolesti ili nekog drugog faktora.

Pročitajte još:

Radni sto

Još jedna stvar koja vas može usred noći podsetiti na sve obaveze koje imate je i vaš radni sto, zbog čega nije idealno da se on nalazi u spavaćoj sobi.

Sprave za vežbanje

Ako nemate veliki dom, pronalaženje adekvatnog mesta za sprave za vežbanje može biti izazov. U idealnom slučaju ih sklanjate u ostavu, a onda ih iz iste vadite kada ste spremni za trening. Mnogi ljudi, međutim, svoje sprave za vežbanje drže u spavaćoj sobi. To je pogrešno iz dva razloga. Kao prvo, to nije higijenski. Osim toga, prizor sprava za vežbanje može kod vas stvoriti grižu savesti jer niste skoro vežbali, što vas može uzrujati i sprečiti vas da zaspite.

Hranu

Spavaća soba nije mesto za hranu, bilo da u njoj obedujete ili je koristite za skladištenje prehrambenih proizvoda, posebno onih nezdravih, kao što su slatkiši i grickalice.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar