Pet poznatih grčkih izreka koje ćete dobro razumeti

Lifestyle 25. jun 202215:58
Podeli:
Grčka
Grčka; Foto: Tommy London / Alamy / Alamy / Profimedia

Grci su poznati po svojim izrekama, koje vole da upotrebljavaju u svakodnevnom govoru. Sad ćete razumeti i šta vam zapravo poručuju kad čujete neku od sledećih.

„Uzmi jaje i obrij ga“

Kako se izgovara: Pias t’avgo kai kourefto

Kada se neko suoči sa nemogućim zadatkom, Grci mu poručuju da uzme jaje i obrije ga. Budući da jaje nema dlake i samim tim nemoguće ga je obrijati, oni time hoće da kažu da ste u toliko bezizlaznoj situaciji da bi vam lakše bilo da obrijete jaje nego se izbavite iz nje, piše Mental Floss, a prenosi City magazin.

„Potpisaću te na mojoj staroj cipeli“

Kako se izgovara: Se grafo sta palia mou ta papoutsia

Veruje se da je u vreme vavilonske civilizacije jedan kralj dao svojih par starih cipela plemiću, a na njihovom đonu je napisao njegovo ime. Poruka je bila jasna, kralj više nije računao na tog plemića. Nismo baš sigurni koliko je ova priča tačna, ali Grci se ponašaju kao da jeste, pa tako svaki put kada žele da kažu da će prekinuti odnos s nekim, oni kažu da će ga potpisati na svojoj staroj cipeli.

Pročitajte još:

„Pojeo sam vrata“

Kako se izgovara: Efaga porta

Kada u Grčkoj neko kaže da je pojeo vrata, to znači da je odbijen. To se može izgovoriti kada, na primer, ne dobijete posao za koji ste konkurisali ili vas odbije devojka s kojom ste hteli da izađete. Takođe se može reći i kad vas ne puste negde da uđete, na primer, u popularan restoran ili klub.

„Daviš se u kašičici vode“

Kako se izgovara: Pnígese se mia koutalia nero

Grci ovu izreku uglavnom govore osobama koje previše drame oko sitnica. Kada je neko ubeđen da je neki problem mnogo veći nego što on stvarno jeste, ljudi mu kažu da se davi u kašičici vode.

„Sedni na svoja jaja“

Kako se izgovara: Kátse st avgá so

Grk će vam reći da sednete na svoja jaja ako želi da vam poruči da se ne mešate u nešto što vas se ne tiče. Drugim rečima, gledajte svoja posla, da ne biste nastradali.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar