Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako. Neke namirnice nužno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, kod nekih postoji dilema
Ovih pet namirnica bi trebalo oprati baš uvek, otkriva Brightside:
Iako je možda takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun i dobro ih obrišite papirnim ubrusom nakon pranja.
Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama, bakterije dolaze na vašu kožu i sa koje dalje prelaze na oguljeni deo voćke koji jedete. Zato voće pre guljenja treba dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…
Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.
Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne nikad možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu.
Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati.
Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare