Foto: Shutterstock

Život u malom stanu može da predstavlja pravi organizacijiski izazov, pogotovo ako u istom žive porodice.

Pored toga što treba uklopiti sav nameštaj, treba i organizovati svakodnevni život i rutinu ukućana tako da se ne stvara haos. Mi smo „pokupili“ par trikova dizajnera enterijera. Videćete kako pravilno odabrana rasveta, funkcionalan nameštaj i malo organizacije mogu da olakšaju život celoj porodici.

Odaberite funkcionalan nameštaj

Najveći problem u malim stanovima je prostor za odlaganje. Zbog toga bi trebalo da odaberete funkcionalan nameštaj koji će imati dvostruku namenu. Na primer, možete naručiti kaučeve koji imaju i prostor za odlaganje. Isto pravilo važi i za krevete u spavaćim sobama. Kreveti na sprat za dečiju sobu su odlično rešenje za male stanove. Tako ćete imati dovoljno mesta da u dečijoj sobi napravite i radni prostor, ali i deo za igranje.

Trpezarijski prostor možete da uredite tako što će jedan deo za sedenje biti klupe sa naslonom koje takođe imaju prostor za odlaganje ispod sedalnog dela.

Neka rasveta radi za Vas

U malim stanovima je veoma važno da se odabere kvalitetna rasveta. Nikako ne bi trebalo da se koriste veliki, glomazni lusteri koji će dominirati prostorom, već neke dekorativne plafonjere ili se može postaviti takozvano zvezdano nebo sa malim led sijalicama čija se jačina može podešavati. Rasveta treba da nam služi da stvorimo iluziju većeg prostora i zbog toga ne bi trebalo da biramo prigušeno svetlo, već bi najbolje bilo da odaberemo toplo bele led sijalice.

Naravno, treba pomenuti da se rasveta bira i postavlja u skladu sa količinom dnevnog svetla. Osim toga, rasveta može da nam služi i za vizuelno odvajanje prostora.

Rgb led trake kao dodatno osvetljenje

Za male prostore se ne preporučuju velike podne lampe, već bi trebalo za dodatno osvetljenje da se koriste rgb led trake. One se mogu postaviti iza TV polica ili radnog prostora. Osim što su dekorativne, ovako postavljene rgb led trake će davati dodatno osveljenje u prostoru i mogu se koristiti kao jedini izvor svetla kada gledate televiziju uveče.

Rgb led trake možete postaviti i u hodnicima kao dodatno osvetljenje. Svi znamo da su hodnici u malim stanovima prilično skučeni i da plafonjere jednostavno ne mogu najbolje da osvetle svaki kutak. Zbog toga bi trebalo da postavite led trake duž ivice plafona u hodniku koje će pružiti dovoljno svetla. Osim toga rgb led trake možete da postavite i ispod polica ormara u hodniku pa nećete morati da tumarate dok tražite cipele ili jaknu.

Organizujte dnevnu rutinu

U malim stanovima koji načešće imaju jedno kupatilo često dolazi do haosa u jutarnjim časovima kada se deca spremaju za školu, a roditelji za odlazak na posao. Najpametnije bi bilo da se roditelji ranije probude i završe sve obaveze u kupatilu i odmah se bace na pripremu doručka.

Za to vreme će deca moći da se obuku i iskoriste kupatilo. Ako imate tinejdžere i sami znate da oni mnogo vremena provode u kupatilu ujutru i da zbog toga često nastaju rasprave između braće i sestara. Zbog toga bi trebalo da odredite pravilo oko upotrebe toaleta ujutru, da svako dete zna u kom periodu i koliko vremena može da koristi kupatilo.

Planirajte obroke

Odlaganje namirnica je još jedan problem u malom stanu. Zbog toga bi trebalo da planirate obroke na nedeljnom nivou i da na osnovu njih obavljate kupovinu. Osim što ćete uvek znati šta da skuvate za ručak, na ovaj način ćete se hraniti mnogo zdravije i ostvarićete značajnu uštedu i nećete bacati hranu.