Ozbiljni pokazatelji da vam nedostaje vitamina D

Lifestyle 06. sep. 202110:01
Podeli:
VITAMIN D
Vitamin D, Foto: Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

Vitamin D reguliše nivo kalcijuma u organizmu, što je važno za zdrave kosti, a osigurava i normalno funkcionisanje imunog sistema. Vitamin D, takođe je jedan od najpopularnijih suplemenata - ipak, pre uzimanja istog svakako se treba posavetovati sa lekarom.

Ovo su znakovi koji ukazuju da bi vam možda nedostaje vitamina D:

Stalno ste umorni

“Nedostatak vitamina D je čest i povezuje se s umorom i drugim nespecifičnim simptomima poput glavobolje, bola u mišićima i kostima te slabošću, depresijom i smanjenim kognitivnim sposobnostima”, stoji u jednom od istraživanja, prenosi N1.hr.

Bole vas kosti

“Količina vitamina D u organizmu utiče na mišićno i koštano zdravlje. Niski nivoi vitamina D mogu dovesti do bola u kostima, slabosti u mišićima, padova, niske koštane mase i lomova, a može imati i ozbiljnije posledice i dijagnoze poput osteoporoze”, stoji, pak, u drugom istraživanju koje se fokusiralo na mišično i koštano zdravlje.

Osećate slabost, bol i grčeve mišića

“Vitamin D igra važnu ulogu u funkciji mišića. Male količine istog povezane su s padovima i slabosti mišića. S obzirom na to da je nedostatak vitamina D prilično čest, a simptomi nisu specifični, važno je zadržati visoku sumnju upravo na nedoastatak vitamina D kod pacijenata s bolovima u mišićima i slabosti”, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Bone Reports.

Promene raspoloženja

Kod osoba s dijagnostikovanom depresijom i drugim mentalnim oboljenjima vitamin D može ublažiti stanje. Naime, istraživanja su pokazala da upravo takvim pacijentima vrlo često takođe nedostaje vitamina D.

***

Bonus video: Kako se rashladiti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar