Čišćenje - ilustracija
Čišćenje - ilustracija; Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Neke predmete u domaćinstvu nikada ne treba prati vodom. Razlozi su različiti. Neki mogu oštetiti završnu obradu ili uništiti materijal kada su u kontaktu sa vodom, a neki čak mogu biti opasni, poput elektronike.

Da biste uklonili prljavštinu i prašinu sa rasvetnih tela, zvučnika, tastatura i mnogih drugih elektronskih uređaja i gadžeta, radije koristite krpu od mikrovlakana ili mali, ručni usisivač sa mekim vlaknima. U nekim slučajevima može pomoći i četkica za zube.

Voda nije rešenje kada su u pitanju drveni podovi i drveni nameštaj. Uvek se preporučuje da odmah očistite prosute i druge mrlje i izbegavate produženo izlaganje vodi. Za nameštaj se preporučuju specijalna sredstva, kao što su sprejovi. Nanose se na krpu kojom se zatim obriše željena površina. Krpu od mikrovlakana treba koristiti odmah nakon brisanja kako bi apsorbovao višak vlage, kaže southernliving.com.

Pročitajte još:

Na listi stvari koje treba izbegavati kontakt sa vodom nalaze se srebrni i mesingani komadi, kao i oni od prevrnute kože, somota i velura. Za kožu, međutim, voda se može koristiti u tragovima, vlažnom krpom i blagim deterdžentom. Međutim, svakako treba unapred da proverite uputstva proizvođača. Za somot, antilop i druge specijalne presvlake, sredstva za čišćenje specifična za te materijale su verovatno najbolja opcija. Ako se ovi materijali nalaze na nameštaju, redovno usisavanje može pomoći u njegovom održavanju.

Mermer, gips, granit i druge porozne materijale takođe ne treba tretirati vodom, što može dovesti do oštećenja zaštitnih slojeva. Da biste ih očistili, koristite rastvor specijalno formulisan za taj materijal. Što se tiče cigle, one za spoljašnju upotrebu su vodootporne, ali cigle za unutrašnju upotrebu nisu. Može se očistiti blago navlaženom četkom, prenosi Jutarnji.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar