Sneg u Novom Parzaru. Pao sneg u Novom Pazaru, sneg u aprilu
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Šta kaže dugoročna prognoza za zimu pred nama?

Temperature će ove zime biti jedna od glavnih briga Evropljana koji se nose s rastućim cenama energenata. Stepen više ili niže već dugo nije igrao ovako važnu ulogu, a meteorolozi širom kontinenta rade na tome da donesu najtačnije moguće procene za ovogodišnju sezonu grejanja.

„Izgledno je da će zima biti toplija nego inače. Ali i dalje postoji znatna šansa za blokade strujanja koje bi mogle da nad Evropu nadviju hladan vazduh i niske vetrove“, rekao je za AFP Karlo Buontempo, direktor programa za praćenje klimatskih promena Kopernikus, a prenosi večernji.hr.

Pročitajte još:

Ta blokada strujanja zimi često donosi stabilno, ali izrazito hladno vreme. Kopernikus inače proizvodi sezonske prognoze za Evropski centar za vremenske prognoze (ECMWF).

„Činilo nam se da bi do tih događaja moglo doći u novembru, ali sada izgleda kao da će doći do znatnijeg prodora hladnoće u decembru“, rekao je Buontempo, još jednom podsećajući kako prognostičari vreme prognoziraju, ali ne mogu ga predvideti.

Očekuje se da će evropska zima biti toplija zbog globalnog vremenskog fenomena El Ninjo, koji je povezan s hlađenjem površinskih temperatura u srednjem i istočnom ekvatorijalnom delu Tihog okeana. Agencija će svoju zimsku prognozu obnoviti sledećeg meseca kada će sve pokretne sile koje predodređuju vreme u zimskim mesecima biti aktivne, pa će i prognoza verovatno biti nešto preciznija.

BONUS VIDEO: Pogled na polarnu svetlost za samo 35 hiljada dolara