Nova istraživanja govore zašto psi jedu travu, a nije im loše

Lifestyle 25. avg. 202108:12
Podeli:
pas jede travu
Zašto psi jedu travu, Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Ako ste ikada nekog pitali zašto psi jedu travu, vrlo verovatno je odgovor bio da je to zato što im je loše i kako bi se naterali na povraćanje.

Iako psi uopšte ne mogu potpuno da svare celulozu, često u šetnji jedu travu. Uvaženo je mišljenje da to rade kada im je loše, pa tako žele da se nateraju na povraćanje kako bi se olakšali. Ali to, čini se, nije tako, prenosi N1.

Jedno istraživanje pokazalo je da je 79 posto pasa nekada u svome životu jelo travu. Iako je to prilično visok postotak, samo devet odsto pasa od toga je pre jedenja trave bilo loše, a samo 22% njih je nakon toga povraćalo. Svi ostali jeli su travu i nastavili dalje sa svojim danom, zdravi i srećni. To sugeriše da travu jedu iz drugih razloga.

Uživaju li psi u jedenju trave?

Ponekad je najjednostavniji odgovor i najtačniji. Možda nikada nećemo u potpunosti razumeti ovo pseće ponašanje, ali trenutno najpopularniji odgovor među istraživačima je da psi travu jedu jer jednostavno uživaju u tome i sviđa im se ukus.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasnici pasa takođe su primetili i da psi najviše trave jedu u proleće, pa je moguće da im se posebno sviđa ukus mlade trave. Iako mnogi misle da su psi, kao i mačke, mesojedi, oni su zapravo svaštojedi i svoje dnevne potrebe za nutrijentima delom ispunjavaju i jedenjem biljaka.

Istraživanja su pokazala i da su biljke i bobice deo prehrane i kod vukova, a trava je uz to i izvrstan izvor vlakana, što lako može nedostajati u psećoj prehrani.

Stoga, jedenje trave može pomoći psećoj probavi, a nadomešta i ključan deo zdrave pseće prehrane, piše IFL Science.

***

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar