Nije lako, ali se mogu ugasiti: Znate li koji su gorući problemi kod nas?

Lifestyle 27. maj. 202107:57
Podeli:
Foto: Promo

Ako vam je prva asocijacija politika – nećete biti u pravu. Ovde govorimo o problemima čiji deo rešenja možemo da budemo svi i gde i jedan gest znači ogromnu promenu.

Danas nam reke plutaju u otpadu

Koliko puta dnevno vidite mini deponije u vašoj okolini, tamo gde im nije mesto? Bacite li i vi nekad nesmotreno flašu, opušak ili kesu van kante? Ili ste od onih koji, iako nekad deluje besmisleno, svakodnevno ukazuje drugima koliko je važno da svi budemo ekološki angažovani?

duvanski dim
Foto: Promo

Rešenje ka potpunom oslobađanju od otpada je vrlo jednostavno – otpad uvek bacajte u kantu!

Zašto to i danas zvuči tako nemoguće? Sledeće činjenice će nas sve još jednom osvestiti.

duvanski dim
Foto: Promo

Znate li da jednoj nesmotreno bačenoj plastičnoj boci treba čak 500 godina da se razgradi u prirodi?

Ostavite li limenku usred šume tamo će se razgrađivati i do 200 godina.

Naš zadatak je da pomognemo prirodi da ponovo postane zaista netaknuta, divlja lepota, i to tako što ćemo razumeti svoj deo uloge u borbi za čuvanje najvećeg bogatstva.

Danas nam je vazduh u oblaku sagorevanja

Bilo da je u pitanju fabrički dimnjak, pogon goriva, automobili ili upaljena cigareta – sagorevanje je ovde zajednički, gorući problem.

Uzmimo kao primer poslednje – znamo li kojim se sve štetnim materijama izlažemo ukoliko zapalimo cigaretu ili se nađemo u prisustvu pušača?

Ovaj, gorući problem nastaje iz sagorevanja. Naime, cigareta počinje da sagoreva na oko 400 stepeni Celzijusa. Tada duvan počinje da gori i da se stvara duvanski dim, u kom nastaje i više od šest hiljada materija, od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno i potencijalno štetno. Sve one se oslobađaju nakon paljenja cigarete, kada nastaje i proces sagorevanja. U trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njena temperatura dostiže i do 900 stepeni pri čemu nastaju toksini kao što je karbon monoksid.

Sve to može da dovede do ozbiljnih oboljenja i narušavanja ukupnog zdravlja.

U čemu leži rešenje?

Pre svega u svakom od nas. I u potpunom prestanku konzumiranja duvana i nikotina. Za one koji to ne učine, jedno od rešenja može biti zagrevanje.

Nauka se pobrinula i za to pa danas postoje naučno zasnovane alternative koje su bazirane na tehnologiji zagrevanja duvana i predstavljaju bolji izbor u odnosu na pušenje cigareta. Informisanje o konceptu smanjenja štete i naučno zasnovanim alternativama mogu biti deo rešenja za problem ovog sagorevanja.

duvanski dim
Foto: Promo

Rešite se ‘unutrašnjeg’ sagorevanja

I simbolički i doslovno. Parkirajte automobil kod kuće, tako će se izbeći sagorevanje i ispuštanje štetnih, izduvnih gasova iz vozila. Istovremeno, šetnja može da bude lekovita protiv stresa.

Štetne materije koje izlaze iz auspuha doprinose različitim tipovima zagađenja vazduha. To su najčešće ogromne količine ugljen monoksida, ugljovodnika, azot-oksida i čađi. Svi oni udruženo utiču na kvalitet vazduha koji udišemo.

A šta je rešenje?

Ukoliko ipak ne možete nikako bez automobila, onda obratite pažnju na gorivo koje trošite, a motor ugasite kad god je to moguće. Ukoliko ste u prilici, razmislite i o električnim automobilima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar