Najveći trendovi u dizajnu enterijera za transformaciju doma

Podeli:
dizajn enterijera
Foto: Victoriya Popova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako se i vi pripremate svom životnom prostoru priuštite renoviranje ili bar male promene u uređenju, saveti profesionalnih dizajnera enterijera će vam dobro doći. Ovo su vodeći trendovi u uređenju doma koji trenutno svi žele.

Praćenje najnovijih trendova za uređenje enterijera može biti popriličan izazov.

Pročitajte još:

Najbolje biti veran sebi i svojim željama pa ih samo malo osvežiti novitetima. Kako bi proces preuređenja bio užitak, savjti vrhunskih dizajnera enterijera o najnovijim trendovima ove godine poslužiće vam kao odlična pomoć i inspiracija, prenosi Tportal.

Povratak zidnih tapeta

Smatrate tapete potpuno zastarelima? Razmislite još jednom. Dizajner Džasin Vilijams ističe upravo njih kao jedan od najboljih načina da osvežite prostor.

„Trendovi dolaze i prolaze, ali onaj koji je definitivno u porastu su tapete. Ne onakve kakve imaju vaše deke i bake, već zabavni, funky dizajn koji doista transformiše prostor“, kaže on za mydomaine.com.

Samo jedno, ali efektno rasvetno telo u kuhinji

Kuhinja je savršeno mesto za eksperimentisanje kuvanjem, ali i upečatljivim dizajnerskim rešenjima. Lea Aleksander ističe da dosadašnji veliki trend od tri rasvetna tela iznad šanka ili kuhinjskog ostrva jasno zamenjuje jedno, vrlo efektno svetlo.

„Obožavam ovaj trend jer otvara prostor i deluje znatno efektnije“, kaže Aleksander.

Bočna zidna svetla

Sledeći veliki trend je bočna rasveta, a upravo ovakva svetla mogu potpuno promeniti atmosferu određene prostorije.

„Do sada smatrana tradicionalnim načinom uređenja, bočna rasveta je ove godine vrlo trendi. Način je to da prostoriji date doista upečatljiv izgled’, kaže Vilijams, koji preporučuje postavljanje bočnih svetiljki u kupatilo jer će sigurno privući pažnju, posebno ako ih kombinujete s tapetama.

 

Hobiji su na ceni

Hobiji i male strasti sve više dolaze do izražaja prilikom uređenja prostora.

„U domovima provodimo sve više vremena, a umesto kupovine umetnina i različitih ukrasa, uočava se trend kreativnih rešenja kojima lični hobiji postaju i ukras doma, poput ljubavi prema putovanjima ili muzici. Ti se predmeti sada radije izlažu pogledima, a ne skrivaju u ormaru. Jedan od meni najdražih primera je vešanje gitare na zid kućne kancelarije“, kaže Aleksander.

Zemljani tonovi

Tonovi u toplim zemljanim nijansama vladajući su trend uređenja enterijera i čini se da će se zadržati duže vreme.

„Na osnovu trendova u dizajnu i dekoru za 2021. godinu, sve su popularniji zemljani tonovi, a savršen primjr za to je boja urbane bronz, čiji dizajn potpisuje Šervin Vilijams“ kaže dizajnerka Iman Stjuart.

Takođe je ove godine vrlo popularna zelena boja i možemo je videti svugda, od pločica i stolica pa do zelenih zidova u hodniku.

Boje dragulja

Potpuno suprotno od zemljanih tonova, tu su sve nijanse boja dragulja. Nijanse poput smaragdnozelene, safirnoplave, tamnije ljubičaste i boje fuksije samo su neke iz ove palete, a ove boje oživeće prostoriju i daće joj potpuno svež izgled. Odlična kombinacija su luksuzni materijali i smela zelena nijansa koji će doneti dašak karipskog ostrva u vaš dom.

Tropski uticaj

Premda ove godine plaže i tropska ostrva možemo samo sanjati, to ne znači da tropski raj ne možete stvoriti u svom domu.

„Urbane džungle u domovima postale su jako popularne, a tajna se krije u biljkama, pravima ili njihovim dezenima na nameštaju“, kaže Sara Rid iz Arbor & Co. Dodaje da su dezeni cveća, lišća i drveća, sobne biljke i cvetne tapete pravi trend.

Afrički uticaj

Dizajnerski trendovi donose i sve više afričkih elemenata u naše domove. Detalji poput ratana, kamenja i ostalih prirodnih materijala vladaju enterijerima i kreiraju domove za istinsko uživanje.

Kućne kancelarije

Kako je posao od kuće postao novo normalno, u domu je postalo važno odvojiti deo za kancelariju.

„Kućne kancelarije postaju središnja tačka doma, pa se često manje korištene prostorije poput hodnika i gostinske sobe prenamenjuju u radni prostor“, kaže Stjuart.

Prostor za opuštanje

Ljudi sve više cene mir i opuštanje pa se trude da urede prostor posvećen nečemu meditativnom, bilo to čitanje, slušanje muzike ili meditacija.

Istaknuta zaglavlja kreveta

Zaglavlje je odličan način da učinite zanimljivijim neutralni izgled spavaće sobe, a neutralna boja uzglavlja prilagodljiva je svakom stilu. Takođe, krevet s baldahinom odličan je za dodavanje doze dramatičnosti.

Maksimalizam

Nakon provedenih skoro godinu dana kod kuće i gledanja u prazne zidove mnogima je dosadio minimalizam pa su itekako spremni za promene. Sada vlada trend maksimalizma te su vizualno zanimljivi detalji i živahni ukrasi poželjni. Naglasak je eklektičnom stilu.

Ostanite verni onome što volite

Dizajneri naglašavaju da se u domu moramo osećati prijatno, pa je bitnije da ga ukrasimo predmetima koje volimo nego da pratimo najnovije trendove.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar