Pranje sudova Foto: Unpslash / marek-studzinski

Dok čiste kuhinju, većina ljudi fokusira se na vidljivu prljavštinu. Međutim, postoje skrivena mesta puna bakterija koja svakodnevno dodirujemo, koristimo i iz kojih jedemo, a mnogo su prljavija nego što mislimo. Od bakterija na dasci za sečenje, pa sve do buđi koja se stvara oko sudopere, ova često zanemarena mesta mogu biti pravi rasadnik štetnih mikroba koji ugrožavaju zdravlje vaše porodice.

Kejtlin King, direktorka kompanije Wrap Your Kitchen, otkrila je pet najprljavijih mesta u kuhinji koja većina ljudi zanemaruje i objasnila tačno kako da ih očistite. Neka od njih mogu vas čak i razboleti zbog kontaminacije.

„Ljudi troše stotine evra na dizajnerske slavine i mermerne radne ploče, a zaboravljaju osnovne stvari koje zaista održavaju kuhinju higijenskom“, kaže Kejtlin. „Ove skrivene zamke za bakterije mogu izazvati trovanje hranom, ukrštanje bakterija sa različitih namirnica, pa čak i smanjiti vrednost vašeg doma ako se ne održavaju pravilno.“

Daske za sečenje

Daska za sečenje Foto: Unsplash / Meagan Stone

Vaša daska možda izgleda čisto, ali svaki put kada sečete sirovu piletinu ili povrće, bakterije prodiru u ogrebotine i pukotine, a samo ispiranje to ne može ukloniti.

„Daske za sečenje su jedni od najgorih izvora bakterija“, kaže Kejtlin. „Što su useci dublji, to se više bakterija zadržava. Ako koristite istu dasku za meso i salatu, rizikujete ozbiljnu kontaminaciju.“

Takvo mešanje može izazvati trovanje hranom bakterijama poput E. coli i Salmonelle. Drvene daske su posebno problematične jer upijaju vlagu i stvaraju savršeno okruženje za razvoj mikroba.

Pročitajte još

Rešenje: Perite daske vrućom vodom i sapunicom odmah nakon upotrebe. Jednom nedeljno dezinfikujte ih rastvorom sirćeta i vode (1 deo sirćeta na 4 dela vode). Zamenite svaku dasku koja je oštećena ili ima duboke useke.

Uglovi sudopere i slavine

Sudopera Foto: Taylor Flowe / Unsplash

Uglovi sudopere i postolja slavina svakodnevno skupljaju prljavštinu, naslage sapuna i ostatke hrane savršeno su mesto za buđ i bakterije.

Rešenje: Starom četkicom za zube umočenom u rastvor izbeljivača (1 deo izbeljivača na 10 delova vode) čistite ove delove jednom nedeljno. Ako je buđ uporna, ostavite rastvor da deluje desetak minuta pre ribanja.

Sunđeri

Sunđer za sudove Foto: Unsplash / Volodymyr Hryshchenko

Vaš kuhinjski sunđer verovatno je prljaviji od WC daske. Topli i vlažni, puni sitnih pora, oni su idealni za razmnožavanje bakterija. Neki sadrže i milijarde mikroba, uključujući one koji izazivaju trovanje hranom.

„Ako sunđer ima neprijatan miris, prekasno je“, kaže Kejtlin. „Taj miris znači da se bakterije već razmnožile.“

Rešenje: Vlažan sunđer stavite u mikrotalasnu pećnicu na jedan minut svakog dana. Ipak, menjajte ga svake jedne do dve nedelje. Još bolje koristite krpe koje možete prati u mašini na 60°C.

Radne ploče

Radna ploča Foto: Unsplash / Decima Athens

Na radnim pločama svakodnevno završavaju sirovo meso, neočišćeno povrće i kese iz prodavnice, a brzo brisanje sprejom ne uklanja sve bakterije. Porozni materijali, poput granita ili drveta, lako upijaju tečnost i bakterije koje ostaju zarobljene ispod površine.

Rešenje: Posle pripreme hrane, posebno mesa, obrišite ploče dezinfekcionim sredstvom bezbednim za kontakt sa hranom ili rastvorom sirćeta i vode. Obratite pažnju na delove pored šporeta i sudopere gde se prljavština najviše skuplja.

Prostor oko kante za smeće

Iako je kanta često skrivena u ormariću, to ne znači da ne širi bakterije. Područje oko i ispod kante skuplja prosute tečnosti i ostatke koji se brzo kvare. Tamni i zatvoreni ormarići bez ventilacije dodatno pogoršavaju problem.

Rešenje: Koristite kese koje savršeno pristaju kanti kako biste sprečili curenje. Unutrašnjost, spoljašnjost i prostor ispod kante čistite dezinfekcionim sredstvom jednom nedeljno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare