Većina nas u kuhinji ima razna ulja, od suncokreta i avokada do maslinovog ili kokosovog. Iako su izvrsni izvori zdravih masnoća i antioksidansa, njihovo skladištenje može biti ključno za očuvanje njihovog kvaliteta i nutritivnih svojstava. Zašto onda često pravimo osnovne greške u njihovom skladištenju?
Mnogi od nas misle da je najbolje mesto za skladištenje ulja blizu ploče za kuvanje. No, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo izgubiti kvalitet. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne sme prelaziti 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za ulja s nižom tačkom dimljenja, poput maslinovog.
Hladno ceđena ulja, popularna zbog svojih hranjivih svojstava, posebno su osetljiva na svetlost. Svetlost može uzrokovati užeglo ulje, što znači gubitak ukusa i hranjivih svojstava. Stoga je preporučljivo da se ulje čuva u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primetili da ih čuvaju u posebnim sanducima koji ih štite od svetlosti, ističe Krstarica.
Osim na svetlost i toplotu, ulje je osetljivo i na vazduh. Kiseonik može izazvati oksidaciju, što uzrokuje brže sagorevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt s kiseonikom.
Takođe je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u hladnjaku kako bi im se produžio rok trajanja. A ako otkrijete da imate ulje koje kreće užegnuti, nemojte ga odmah baciti. Užeglo ulje još se može koristiti van kuhinje, na primer za podmazivanje alata ili kao baza za domaće sapune.
Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može im produžiti vek trajanja. Osim toga, sačuvaćete hranljive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pokraj šporeta ili u prozirnim flašama, razmislite o dugoročnom očuvanju njihovog kvaliteta.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare