Na najskupljoj žurki u svetskoj istoriji bio je i Tito

Lifestyle 27. sep. 202113:30
Podeli:
Najkuplja žurka
Foto: Hugues Vassal / AKG / Profimedia

U oktobru 1971. persijski šah Reza Pavli je napravio najveću žurku u istoriji. Na obeležavanje 2.500 godina Persijskog carstva stigli su carevi, kraljevi, predsednici i šeici iz celog sveta, žurka je trajala tri dana, a odigrala se na ruševinama Persepolisa.

Možete li da zamislite parti za koji se potroši novac koji bi pokrio jednogodišnju socijalnu pomoć za siromašne Irance? Ova proslava je bila baš to. Šah je hteo celom svetu da pokaže novo lice nekadašnje imperije, moderan i ponosan Iran.

Angažovao je arhitekte iz Francuske i vrhunske dizajnere da naprave ogroman šator podignut pored ruševina Persepolisa. Glavni šator je imao dimenzije 68 sa 24 metra i bio je predviđen za banket.

šah Reza Pavli sa suprugom
Šah Reza Pavli sa suprugom Foto: Pictures From History / AKG / Profimedia

Pravljen je godinu dana i obložen je sa 37 kilometara svile. Oko njega su bili manji šatori pored kojih su implementirane ulice, a u centru svega je postavljena fontana. Ti mali šatori su imali krevete, kuhinju i kupatilo.

Iz Evrope su uvezli 50.000 vrabaca. Tri dana posle žurke – svi su uginuli zbog pustinjske klime.

Dame su imale poseban bunker za svoj nakit i garderobu jer su za svaki obrok morale da obuku novu toaletu. Pored ruševina grada je posađena i čitava šuma, a napravljeno je i 1.000 kilometara autoputa od Teherana do Persepolisa.

Iranska vojska je dovezla 150 tona kuhinjske opreme, a dan pre gala banketa je stiglo i 18 tona hrane. Oko 180 kuvara je angažovano, a došli su iz najboljih restorana u Parizu.

Najveća žurka
Foto: GEORGES GALMICHE / AFP / Profimedia

Počasni gosti su sedeli za stolom dugim 70 metara za koji je 125 žena šest meseci vezlo stolnjak.

Za tri dana proslave popijeno je 2.500 flaša šampanjca, 12.000 viskija i 25.000 vina. Proslavu je opsluživalo 6.000 sluga i ličnih batlera i svi su nosili kostime antičke Persije.

Ovoj proslavi koja do danas važi za „najveću žurku na svetu“ prisustvovao je i Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom.

***

Bonus video: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar