Foto: Katarina Milovac

Tortura a ne uživanje.

Digitalna era je donela nova zanimanja koja mnogima omogućavaju da poslove obavljavljaju preko svojih laptopova, što znači da odlazak u kancelariju nije obavezan i da samim tim možete raditi sa bilo kog mesta na planeti, sve dok imate struju i dobru internet konekciju.

Poslednjih nekoliko godina vlada pomama za poslovima koji pružaju mogućnost da u isto vreme putujete i zarađujete. Društvene mreže su preplavljene blogerima koji glamurizuju takav način života, kačeći fotografije na kojima leškare na plaži ispijajući koktele, sa laptopom ispred sebe, izgledajući kao da žive život iz snova.

Foto: Katarina Milovac

Ako ste nakon toga pomislili kako bi bilo sjajno promeniti profesiju, napustiti svoj dosadni od 9 do 5 posao i iskusiti nomadski stil života, razmislite ponovo. Digitalna nomadija vam nikada neće pokazati šta se zapravo krije iza njihove savršene plažne kancelarije.

Surova istina je da na plaži ne može (dobro) da se radi. Mozak je isključen i potrebno je uložiti mnogo napora kako biste obavili i najjednostavnije zadatke. Distrakcije su konstantne, čak i ako na plaži nema mnogo ljudi, vaš pogled će skretati sa laptopa i gledati u talase jer je to našem oku mnogo primamljivije od gledanja u ekran.

Pročitajte još:

Radna atmosfera ne postoji – ljudi oko vas se izležavaju, brčkaju, piju, jedu i kako onda u takvim uslovima biti produktivan? Koliko god voleli posao koji radite, sve vreme ćete gledati na sat i razmišljati o kraju radnog vremena. Potrebno je biti jako disciplinovan i znati reći „ne“ žurkama na koje vas pozivaju lokalci jer koliko god sve to zvučalo primamljivo, vi ujutru radite.

Tu su i tehnički problemi. Retko koji bar na plaži ima super brzu wifi konekciju, a i ako ima, šansa da nestane struja je mnogo veća nego kada ste u gradu i vi ste tada potpuno nemoćni jer baterija na laptopu ne traje večno.

Skupi gedžeti koje nosite sa sobom – laptop, tablet, fotoaparat, odjednom postaju kao vaša deca o kojima stalno morate da brinete i da proverate da li su u vašem vidokrugu.

Najveći neprijatelj svakog digitalnog nomada koji radi na plaži je sunce, koje onemogućava da lepo vidite ekran. Čak i ako ste u hladu, teško da ćete uspeti da razaznate sitne razlike između različitih nijansi boja, što je noćna mora za svakoga ko se bavi grafičkim dizajnom.

Foto: Katarina Milovac

Ako ste neko ko je aktivan na društvenim mrežama i ko redovno objavljuje svoje putešestvije, nemojte biti naivni i misliti da vaši poslodavci ne prate pomno svaki vaš korak. Njima se sigurno neće dopasti da vide kako se baškarite ispod baldahine i dovešće u pitanje vašu predanost poslu i radnu etiku. Isto tako, neće biti oduševljeni kada na video pozivu vide kako vam vetar mrsi razbarušenu kosu dok sedite ispod palme.

Pročitajte još:

Na kraju dana, ispada da ste sve radili polovično – niste dali sve od sebe na poslu a niste se ni nauživali.

Čari nomadskog života su mnoge – upoznate nove ljude, nahranite se raznim iskustvima, obogatite svoj život putovanjima ali za rad je ipak potrebna određena doza ozbiljnosti koja se ne uklapa u ovaj hedonistički stil života.

Biti digitalni nomad zvuči jako kul i romantično ali u realnosti nije sve baš tako sjajno, jer da jeste, kancelarije i coworking prostori ne bi postojali i svi bismo ispijali mohito gledajući zalazak sunca na Tajlandu.

***

Bonus video: Mladi nomadi_ Katarina i Marko na korak od Maroka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram