Moje iskustvo sa Kambom: Drevni ritual s otrovom amazonske žabe

Lifestyle 25. nov. 202121:42
Podeli:
Foto:Martina Kovacova / Panthermedia / Profimedia

Kambo je naziv za ekstrakt, a ujedno i otrov amazonske žabe i to je deo prastare medicine malo poznate u Evropi, ali veoma rasprostranjene u Južnoj Americi. O neverovatnim efektima i svojstvima kambo tretmana se kod nas ne priča baš na sva zvona, ali onom ko se ne plaši avanture, a ni svoje podsvesti - ovakve stvari same naiđu.

Kambo označava i naziv samog rituala koji se izvodi u južnoameričkim lokalnim plemenima u svrhu čišćenja tela, ali i duše. Ideja je da se osnaže čula i izdržljivost za vreme lova i dan danas predstavlja viševekovnu očuvanu tradiciju. Do samog kraja 20. veka, ovaj ritual bila je tajna Amazonske prašume, ali su ipak ’90-ih godina isplivali neki detalji i porastao je interes za ovaj ritual, te se sada izvodi u skoro celom svetu.

To je vrlo intezivan detoks i tvrdi se da uklanja slojeve stresa, hemikalija i toksina, ali i niske vibracione i negativne energije. Našem telu vraća ravnotežu, oživljava nam duh i osnažuje naše urođene mehanizme isceljenja. To je vrlo fizički proces, ali i mentalni i emocionalan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sole.solete (@sole.solete)

Pre tretmana važna je priprema u vidu: što čistije ishrane nekoliko dana pre, kao i pojačani unos vode. Osam sati pre se ne konzumira ništa osim biljnog čaja i vode, a na tretman dolazi se praznog stomaka.

Početak

Devojka koja je radila ceremoniju, primila nas je u svoj dom  koji je zaista imao posebnu energiju. Ona je iz Dubaija i srpski joj nije bio prvi jezik, te smo se u prvom delu ceremonije upoznavali i govorili smo šta bismo to želeli da otpustimo, razrešimo i na čemu želimo da radimo tokom ove seanse. Nosi se udobna odeća zbog što lakše okretljivosti i dogovaramo se oko pravila. Ako osoba koja vodi tretman kaže da pijemo vodu, mi bismo je pili iako je to možda poslednja stvar na svetu koja nam se radi. I ukoliko bi se nekome išlo u toalet, bilo je važno da naglasi kako bi mu se pomoglo do istog. Formirati namere bilo je lako, s obzirom da je uzrok svih mojih problema – stres.

Zapalila je kadilicu od žalfije i pevala je na nekom, meni vrlo stranom jeziku. S obzirom da sam imala izražene bubuljice na licu, pretpostavila je da imam problema sa hormonima, te je shodno tome odabrala mesto na mom telu. Zatim je na leđima u predelu krsta napravila opekotine u vidu tri tačkice na koje se stavlja Kambo. Prethodno je otrov spremala na drvenoj daščici i drvenim štapićem stavila je po malo na svaku opekotinu i zamolila nas da popijemo po dve litre vode. Bio je letnji dan, tako da to i nije bilo teško.

Prošlo je nekoliko minuta i već sam pomislila – opet bacih pare na neku glupost. Instant sam dobila odgovor i osetih se kao da su mi se sve misli u sekundi suzile u jednu tačku i postale vrlo nebitne. Par trenutaka sam se trudila da mislim o nečemu, ali bezuspešno. Strefila me iznenadna vrelina ispod pazuha i u glavi, posebno u predelu ušiju, koja je čak poterala i suze. Talasi vrućine navodili su i nekoliko talasa oštrog znoja koji je brzo natopio odeću koju sam nosila. Skupila sam se u fetus, jer sam osetila da mi tako najviše prija i prepustila se postojanju. Iako u velikoj fizičkoj nelagodi, misli su mi bile toliko van fokusa, kao da meditiram na vrhu neke planine. I da, vazduh u prostoriji je sve vreme bio izuzetno svež i prijatan.

Boje su malo počele da se mešaju i celu prostoriju sam posmatrala kao kroz maglu i niko nije postojao osim mene. Potom je mučnina podigla dijafragmu i bacih prvu peglu. Zatim neverovatno olakšanje, i ponovo vruć talas. I tako u nekoliko krugova. Sećam se da mi je prišla ‘šamanka’ i pomilovala me po kosi: ‘Dobra je boja, to je važno’. Nisam imala pojma o čemu se tačno radi, ali osetih olakšanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MCKENZIE (@mckenzie.lace)

Ciklus povraćanja trajao je oko sat i po vremena i ubrzo smo svi zažmurili. Neko je dremao, a neki su bili u svojim misaonim tokovima koji su očigledno bili veoma mirni. Prostorija je uprkos svim dešavanjima i dalje imala vrlo prijatan miris.

Šta se tu dešava

Instant reakcija tela je naglo podizanje imuno sistema koje navodi na ekspresno ‘čišćenje’ u vidu: suza, povraćanja ili čak dijareje. Boje izlučevina se razlikuju od osobe do osobe, te se kod nekih koji imaju problema sa jetrom javljala izuzetno žuta tečnost, dok je kanta za povraćanje kod jednog prisutnog momka koji je strastveni pušač bila crvenkasta i puna nekih loptica šlajma.

Tad mi je bilo jasno šta je mislila pod ‘dobra je boja’.

Nekoliko dana nakon svega bila sam poletna, ali i povučena u sebe. Efekti ne znam da li su čista autosugestija ili tu nečega ima, ali do tada neredovan ciklus bio je redovan čak šest meseci nakon toga. Bubuljice su se ubrzo povukle, i to je otprilike to.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar